Portal 072info

Počelo betoniranje unutrašnjosti tunela Vranduk, ali nije poznato kada će biti završeno

Radovi u tunelu Vranduk odvijaju se za sada planiranom dinamikom, a protekle večeri izvršena je prva kampada, odnosno, betoniranje prvih metara zidova tunela. TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA Izvođač radova je sinoć u ponoć u cijev tunela Vranduk II ubacio kampadu te betonirao prve metre zidova tunela Vranduk, a u narednih 12-15 sati očekuje se sušenje zidova tunela te nastavak betoniranja. U razgovoru za Klix.ba Mirza Bišćević, predstavnik nadzornog tima u tunelu Vranduk II, je kazao da je sinoć izvršen poprilično zahtjevan zadatak.

“Protekle noći smo radili od ponoći do šest ujutro na betoniranju prve kampade. Svi smo bili angažovani, od nadzornika do izvođača radova i nadzornih organa. Sve je prošlo dobro i sada nam treba minimalno 12-15 sati da beton odleži u oplati kako bismo mogli nastaviti dalje. Nakon nekoliko dana, dok vidimo tok betoniranja, znat ćemo i koliko će nam vremena biti potrebno da završimo cijeli tunel”, kaže Bišćević.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Dodao je da bi se izvođač radova u narednim danima trebao više angažovati na radu u noćnim satima te da se uskoro očekuje izmjena saobraćaja za vozila. Nadležno ministarstvo treba donijeti naredbu kojom će vozila iznad 7,5 tona koristiti magistralni put M-17, a sva druga vozila alternativni put čiji se završetak obnove očekuje uskoro.

“Saobraćaj će se kroz tunel odvijati u već ustaljenom sistemu i u noćnim satima dok se bude radilo. Trenutno čekamo odobrenje ministarstva prometa kako bi sva vozila ispod 7,5 tona koristila obilaznicu, a iznad 7,5 tona samo magistralni put M-17 i prolazak kroz tunel”, dodao je Bišćević.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Uporedo s betoniranjem, nekoliko metara prije kampade postavlja se i hidroizolacija na zidovima tunela. Na magistralnom putu M-17 saobraćaj se još uvijek odvija jednom trakom naizmjenično, a prolazak kroz tunel traje blizu devet minuta, ovisno o broju teretnih vozila koja prolaze ispod oplate i skele na kojoj se nalaze radnici.

E.M/Klix.ba

Podijelite članak
  • 249
    Shares