Portal 072info

Počelo glasanje na referendumu o nezavisnosti Katalonije

Katalonski birači počeli su u nedjelju ujutro glasati na katalonskom referendumu o nezavisnosti, kojeg je zabranila španska vlada.

Katalonska vlada saopćila je u nedjelju da će se održati referendum o nezavisnosti Katalonije, koji Madrid osporava, i pozvala je birače da glasaju na bilo kojem biralištu koje je otvoreno, u slučaju da je policija zatvorila njihovo biralište, kao i da mogu koristi glasačke listiće koje su sami isprintali kod kuće.

– Oni ljudi čija su birališta zatvorena, moći će glasati bilo gdje drugdje – rekao je glasnogovornik katalonske vlade Jordi Turull na konferenciji za novinare.

Istodobno španski ministar unutarnjih poslova izjavio da su policija i Civilna garda počele plijeniti glasačke kutije i birački materijal s katalonskih birališta.

Španska interventna policija počela je raspoređivati svoje snage na području Barcelone u nedjelju malo prije planiranog otvaranja birališta u 09.00 sati, izvijestio je list El Pais, prenosi agencija Hina.

Video snimka postavljena na internetskoj stranici El Paisa prikazuje interventnu policiju suočenu sa skupinom ljutitih birača nedaleko od biračkog mjesta u jednoj barcelonskoj školi. Birači su dignuli ruke i uzvikivali “van”.

Nacionalna policija je raspoređena nakon što katalonska regionalna policija nije zatvorila birališta u skladu sa sudskom odlukom.

Prve procjene o izlaznosti birača na zabranjenom referendumu bit će objavljene prijepodne, saopćila je katalonska vlada.

Glasnogovornik katalonske vlade Jordi Turull kazao je također da je u primjeni sistem koji će osigurati da niti jedan birač ne može dvaput glasati.

Objava katalonske vlade dolazi istodobno s potezima španske vlade koja koristi sva sredstva kako bi spriječila održavanje, po njenim tvrdnjama, “nelegalnog” referenduma.

Prije nekoliko dana vlada je zaplijenila najmanje 12 miliona glasačkih listića, a mnoge internetske stranice također su blokirane.

Madrid je također u Kataloniji ugasio sistem elektronskog glasanja.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box