Počelo obilježavanje Evropskog dana parkova

Počelo obilježavanje Evropskog dana parkova

Obilaskom Zaštićenog pejzaža „Bijambare“ u subotu se i u Bosni i Hercegovini obilježava Evropski dan parkova u organizaciji Studentske nevladine organizacije S.T.E.P. i u saradnji s Udruženjem “Aarhus centar u BiH”.

Od svečanog uvođenja 1999. godine širom Evrope ovaj memorijalni dan, pod ovogodišnjim sloganom “Moj park. Moja strast. Moja priča” poziva ljude u zaštićena područja da podijele svoja iskustva u prirodi kroz umjetnost.

– Zbog toga se tridesetak mladih već okupilo na Bijambarama, gdje će održati kreativne “Uradi sam” radionice i igre kao što je pravljenje cekera od starih majica, ukrašavanje odjevnih predmeta, slikanje, priprema ekoloških igrica, kao i sportske igre – rekla je za Agenciju FENA Azra Čelik, predsjednica NVO organizacije S.T.E.P.

Zahvaljujući ovim korisnim i edukativnim sadržajima ljubitelji prirode iz BiH, ističe, prvi put u Sarajevu obilježavaju Evropski dan parkova, koji je proglasila Federacija nacionalnih parkova Evrope.

Ovo je ujedno i prvi projekt NVO organizacije S.T.E.P. koji je pod nazivom „PARKiranje“ podržalo Udruženje “Aarhus centar u BiH”, osiguravajući sredstva.

-Kao studenti turizma i zaštite životne sredine svjesni smo da, nažalost, u cijeloj BiH građani ne pridaju pažnju zaštićenim područjima, a i ne poštuju ih ako su čak i zakonski regulisana. Zato želimo pokazati koliko priroda treba nas, kao i mi prirodi, jer kako će buduće generacije uživati u zelenim površinama ako mi ne budemo vodili računa o tome – istakla je Čelik.

Evropski dan parkova 2013. godine namijenjen je ljudima svih generacija: djeci, tinejdžerima, mladima, odraslima i starijim osobama te predstavlja izniman događaj za sva zaštićena područja širom Evrope.

(Fena)

 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE