Počelo utvrđivanje stanja Autobuske stanice Zenica

IMG 6694

Komisija za primopredaju Autobuske stanice Grada Zenica obišla je danas objekte sa peronima i otvoreni prostor Autobuske stanice kako bi utvrdila stvarno stanje objekata i Autobuske stanice.

Iako je bilo najavljeno da će danas biti izvršena i primopredaja Autobuske stanice na privremeno upravljanje Privrednom društvu „Prevoz Putnika“ d.o.o. Zavidovići do toga nije došlo, jer članovi Sindikalne organizacije radnika JKP „Zenicatrans-prevoz putnika“ d.d. Zenica predaju prostora uvjetuju uplatom određenog iznosa finansijskih sredstava od strane Gradske uprave Zenica za 82 radnika koliko ih je ostalo u ovom preduzeću u trenutku otvaranja stečajnog postupka.

Stečajni upravnik Samir Sunulahpašić je kazao da je imao izuzetno korektnu saradnju sa relevantnim predstavnicima Sindikalne organizacije, kao i konstruktivne razgovore sa gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem.

„Obećana mi je pomoć od strane Gradske uprave Zenica u vidu finansijskih sredstava, a za uplatu doprinosa radnicima, kako bi mogli ostvariti pravo na naknadu po osnovu nezaposlenosti. Radi se o naknadi koja iznosi 40 posto od prosječne plaće isplaćene u Federaciji BiH u posljednja tri mjeseca“, naglasio je Sunulahpašić.

Dalje je pojasnio da je prema odredbama Zakona o stečajnom postupku Federacije BiH rok za upućivanje radnika na evidenciju nezaposlenih 60 dana od dana otvaranja stečajnog postupka.

Copy

Ispitno i izvještajno ročište je zakazano 24. marta ove godine i tada će se tačno znati novčane obaveze dužnika i broj prijavljenih potraživanja

Predstavnik Sindikalne organizacije radnika JKP „Zenicatrans-prevoz putnika“ d.d. Zenica Azrudin Bilić je iznio stav radnika da ne osporavaju da Komisija utvrdi stvarno stanje objekta sa peronima i otvorenog prostora Autobuske stanice Grada Zenica.

„Autobusi koji su parkirani na Autobuskoj stranici su vlasništvo Zenicatransa. Kako je Gradonačelnik obećao da će nam uplatiti doprinose po osnovu zaposlenosti, do momenta dok se to ne desi, odnosno dok se ne izvrši uplata tih sredstava mi nećemo dozvoliti uklanjanje naših autobusa. Kada nam se uplate sredstva, mi idemo na biro i apsolutno nećemo praviti nikakav problem. Ovom prilikom pozivam i Privredno društvo „Prevoz Putnika“ d.o.o. Zavidovići da uvaži naše zahtjeve“, poručio je Bilić.

Prethodni članakVažna obavijest za sve koji trebaju primiti vakcinu protiv COVID-a
Sljedeći članakIspovijest: “Kako sam preživio devet dana COVID kome”