Portal 072info

Počeo nadzor nad gripom u FBiH: Za sada su zabilježene virusne infekcije

U Federaciji BiH nadzor nad gripom, kao i u drugim zemljama evropskog regiona, započeo je u ovom mjesecu, potvrdili su nam u Službi za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo. Dodaju da do sada nije zabilježen virus gripe, već se uglavnom radi o virozama.

Za sada su registrirane virusne infekcije

-Prema prispjelim podacima, sedam kantona registriralo je akutne virusne infekcije, ili bolesti slične gripi. Virus gripe u uzorcima testiranim u Kliničkoj mikrobiološkoj laboratoriji UKC Sarajevo, nije identificiran. Inače, u sjevernoj hemisferi, zima je vrijeme za gripu, ali tačno vrijeme i trajanje sezone gripe varira. Nekada započne u oktobru, nekada kasnije, ali najveća aktivnost se registrira u periodu decembar – februar, i može trajati i do maja mjeseca. U Federaciji BiH nadzor nad gripom, započeo je u oktobru mjesecu – objašnjavaju u Epidemiološkoj službi.

Upozoravaju da gripa nije obična prehlada, već ozbiljna bolest, čiji su osnovni simptomi povišena temperatura, malaksalost, groznica, glavobolja, bol u mišićima, grlobolja i kašalj. Ona uzrokuje svake godine veliki broj oboljelih i komplikacija bolesti sa lošim ishodom u svijetu.

-U Federaciji BiH gripa zauzima prvo mjesto na listi vodećih zaraznih oboljenja. Ono što treba poduzeti su preventivne mjere zaštite, vakcinacija na prvom mjestu. To je najučinkovitija mjera za sprečavanje bolesti i njenih komplikacija. Idealno vrijeme za vakcinaciju protiv gripe je oktobar, odnosno rana jesen, prije širenja virusa gripe, jer su potrebne dvije sedmice, da se stvori zaštita. Međutim, vakcinacija se može provoditi i kasnije sve dok virus cirkulira. Vakcinacija se preporučuje osobama starijim od 65 godina, svim hroničnim bolesnicima (astma, šećerna bolest, hronična bolest srca, pluća, bubrega, anemije…). Vakcinacija se preporučuje osobama sa oslabljenim imunitetom, zdravstvenim radnicima i zaposlenim u zdravstvenim ustanovama, trudnicama, ljudima koji brinu o teškim i iznemoglim osobama, koja brinu o djeci mlađoj od šest mjeseci. Vakcinisati se mogu svi koji nisu u navedenim kategorijama ukoliko žele smanjiti rizik od bolesti – savjetuju iz Službe za epidemiolgiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

Faktor.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box