Počeo projekt u cilju smanjenja diskriminacije Roma u osnovnoj školi

Obrazovanjem protiv diskriminacije
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Fondacija Muharem Berbić, Razvojni centar Visoko, pokrenuo je realizaciju projekta „Obrazovanjem protiv diskriminacije“ s ciljem da se smanji stepen diskriminacije, stereotipa i predrasuda s kojom se suočavaju djeca romske nacionalnosti u osnovnoj školi.

Činjenica je da se od romske djece ne očekuje postizanje velikog uspjeha u školi, niti postizanje određenog društvenog statusa u budućnosti. Ovakva mišljenja vladaju i kod nastavnika, ali i kod vršnjaka u školi. Stoga, ovim projektom želi se pokazati da romska djeca mogu ostvarivati značajnije rezultate i uspjehe u školi, te imati vlastite nade i snove, bez diskriminacije.

Realizacija projekta se sastoji iz sljedećih aktivnosti: pomoć pri izradi zadaće, pomoć pri savladavanju gradiva za djecu od prvog do petog razreda, pružanje instruktivne nastave za djecu od šestog do devetog razreda, te organizovanje četiri neformalne radionice.

Svako dijete ima priliku dva puta sedmično raditi s učiteljicama na savladavanju gradiva, kao i smanjenju diskriminacije u školi, saopćeno je iz Fondacije.