Početak socijalnog dijaloga

Početak socijalnog dijaloga

rsz_00786b2042d15482dc0d2441908ad3ad_xl

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić, ministrica pravosuđa i uprave Romana Brkić i  V.D.ministrica za finansije Nada Delibašić razgovarali su u ponedjeljak 8.jula sa predstavnicima Kantonalnog odbora Saveza sindikata, sindikata privrede, uslužnih djelatnosti,grupacije sindikata radnika budžetskih korisnika, sindikata osnovnog obrazovanja tesrednjeg i visokog obrazovanja koje su predstavljali Mirnes Isaković, Namik Hadžić, Pero Milovanović, Esad Grahić, Selvedin Šatorović i Dževad Hadžić.

Poslije više od godinu dana otvorena su vrata kantonalne Vlade predstvnicima ovih radničkih organizcija. Zastoj socijlnog dijaloga, kazali su učesnici ovog razgovora, nije donio koristi ni jednoj strani . Zajedničko sagledavanjem svih problema u kojima se nalazi, najprije cijela zajednica zbog izraženih privrednih teškoća, a potom gotovo sve skupine radnika organizovane u sindikate, jedini je način meusobnog razumijevanja, ispostavljanja zahtjeva, njihovog rješavanja i dolaženja do zajedničkog cilja.

Premijer ZDK Munib Husejnagić sa ministrima je upoznao članove sindikalnih rukovodstava sa aktuelnim stanjem u Kantonu sa posebnim osvrtom na listu dugovanja u kojoj izvršne presude po tužbama radnika po kolektivnom ugovoru čine najveću stavku. Konstatujući da se zakonske obaveze moraju ispunjavati, premijer je od sindikata tražio razumijevanje i realnost u pronalaženju prije svega načina da se zaustave nova utuživanja. To rješenje se može nači samo u dogovoru sa sindikatom.

Predstavnici sindikata su se stavili na dispoziciju Vladi ZDK u rješavanju nagomilanih problema, ali na način da to bude jedinstveno za sve radnike. Izrazili su spremnost za dijalog o izmjenama kolektivnih ugovora, ali kroz vraćanje jedinstvene politike plata.

Sindikalni lideri su sa odobravanjem prihvatili spremnost Vlade da se počnu izdvajati sredstva za ozbiljnije namirivanje sudskih rješenja po tužbama.

Sastanak u Vladi ZDK, konstatovali su njegovi učesnici, nije trebalo završiti posebnim zaključcima jer se ovaj susret smatra nastavkom jednostrano i nepotrebno prekinutog   socijalnog dijaloga koji će , već kod narednih susreta imati konkretniju formu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE