Početi sa smanjivanjem cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Dok programi regionalne saradnje jačaju, a izazovi postaju sve veći, svakodnevno smo svjedoci da se ne može dozvoliti zastoj u procesu saradnje šest ekonomija Zapadnog Balkana, rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana na kome su se danas na Brdu kod Kranja okupili lideri EU i regiona, javlja Anadolu Agency (AA).

“Postojeći oblik saradnje koji pokušavamo omogućiti zavisi od snažne perspektive. Evropska perspektiva Zapadnog Balkana, u regionalizovanom svijetu, je upravo ona koja, dogoročno gledano, može proces saradnje učiniti korisnim za sve”, istakla je Bregu.

ČITAJ JOŠ:  U Zenici održano federalno takmičenje u fizici za učenike srednjih škola

Kako je saopšteno iz Vijeća za regionalnu saradnju učesnici samita EU i Zapadnog Balkana potvrdili su Deklaraciju kojom se, između ostalog, pozdravlja plan kojim će se stvoriti uslovi i postaviti jasni ciljevi za smanjivanje cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana.

“Zajedno sa vladama šest ekonomija Zapadnog Balkana i Evropskom komisijom, mi smo u Vijeću za regionalnu saradnju napravili dobar, usklađen i pragmatičan plan kojim se utire put za smanjivanje cijena rominga koji će nas u periodu od pet godina približiti domaćim cijenama. Koristi započinjanja ovog procesa su očigledne. Sada je na svima nama ovdje prisutnim da proaktivno, javno i složno pozovemo i potaknemo operatere da, u tom smislu, odlučno rade zajedno”, rekla je Bregu.

ČITAJ JOŠ:  Hrvatska: Autoceste zatrpane snijegom, dogodilo se više nesreća

Prema njenim riječima ako će se s vremenom preuzeti suštinu postepenog uvođenja evropskih politika onda je krajnje vrijeme da se počne sa smanjivanjem cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana.

“Nijedna tržišna logika, a posebno u vrijeme kada i sama EU produžava svoj uspješan režim besplatnog rominga, ne može objasniti maloprodajnu maržu operatera sa Zapadnog Balkana od preko 700 posto iz 2020. godine. Stabilan put smanjivanja cijena rominga je rješenje koje je korisno za sve, kako operatere tako i krajnje korisnike”, rekla je Bregu.

ČITAJ JOŠ:  Prodato više od tri miliona električnih automobila, Kinezi najviše voze na struju

Osvrnula se i na ogroman značaj usklađivanja priznavanja akademskih i stručnih kvalifikacija radi olakšavanja postupka uzajamnog priznavanja kvalifikacija između EU i Zapadnog Balkana za mlade sa Zapadnog Balkana.

Prema Izvještaj o romingu između Zapadnog Balkana i EU koji je danas objavilo Vijeće za regionalnu saradnju prosječna maloprodajna cijena prenosa podataka i korištenja interneta je za građane Zapadnog Balkana prilikom rominga u EU bila 43 puta veća od cijene unutar regiona, dok je cijena odlaznih poziva bila 5,6 a cijena tekstualne poruke 6,5 puta veća.

GODISNJICA
MARKETING