Portal 072info

Počinje gradnja dionice koridora Vc oko Zenice (VIDEO)

Uskoro počinje gradnja novih oko 6 km autoceste na koridoru 5C, na relaciji Klopče – Donja Gračanica kod Zenice, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić potpisao je odobrenje za izgradnju ove poddionice, čime je stvoren i posljednji uslov za nastavak gradnje novih kilomeara bh. autoceste.

Martić je rekao da je riječ o jednoj od najzahtjevnijih dionica koja ima više mostova, vijadukta i potputnjaka, no bh. građevinari dokazali su da su spremni i za najveće izazove u cestogradnji.

– Uvjereni smo da će ovaj najveći infrastrukturni projekt u našoj zemlji donijeti novo upošljavanje domaćih građevinara – rekao je ministar Martić.

Dionica Zenica sjever – Zenica jug je ukupne dužine deset kilometara. A na poddionici Klopče – Donja Gračanica, na kojoj trebaju započeti radovi, nalaze se četiri vijadukta, dva tunela i jedno odmorište. Riječ je o poddionici koja prolazi kroz vrlo nepovoljan teren.

Sredstva u iznosu od oko 50 miliona eura za izgradnju ove dionice obezbijeđena su iz sredstava Fonda za međunarodni razvoj OFID (Fund for International Development). Rok za završetak izgradnje ove dionice je 30 mjeseci.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box