Portal 072info

POČINJE GRADNJA PRVE HE NA RIJECI BOSNI Jezero Vranduk bit će dugo šest kilometara

Foto: Avaz

Bosna i Hercegovina dobit će svoju prvu hidroelektranu na rijeci Bosni, a “Dnevni avaz” je u ekskluzivnom razgovoru s predstavnicima kompanije “Strabag”, kojoj je, uz “Končar” na međunarodnom tenderu povjeren posao gradnje HE Vranduk, saznao detalje ovog za BiH značajnog projekta.

Prema mišljenju predstavnika kompanije Ante Mrvelja, izuzetno je važna činjenica da BiH počinje koristiti potencijale rijeke Bosne, koja nema hidroenergetskih objekata, a, kako ističe, HE Vranduk je samo prvi u nizu budućih hidroenergetskih projekata koji će biti realizirani.

Probni rad

– Radovi na HE Vranduk uključuju projektiranje, gradnju, proizvodnju opreme, isporuku, ugradnju i montažu te probni rad, a shodno potpisanom ugovoru početak radova je planiran za 1. februar ove godine – kazao Mrvelj. 

On je dodao da je, s obzirom na to da hidroelektrane spadaju u obnovljive izvore energije, gradnja ovakve hidroelektrane od posebnog značaja za BiH, prvenstveno zbog zaštite okoliša i međunarodnih obaveza koje je BiH preuzela te daljnjeg razvoja regije kroz upošljavanje lokalnog stanovništva, a isto tako i razvoja turizma, sporta i ribolova. 

Hidroelektrana Vranduk na rijeci Bosni nalazit će se u neposrednoj blizini mjesta Vranduk. 

Ona je derivacionog tipa, što znači da je to akumulacijska hidroelektrana kod koje se postrojenje za proizvodnju energije nalazi izmješteno na udaljenosti nizvodno od brane, a voda se iz akumulacijskog jezera dovodi posebnim cijevima.

Kompletan projekt uključuje gradnju same brane koja je locirana oko 150 metara nizvodno od mosta „Bosna 5“, uključujući malu elektranu, riblju stazu i deponiju zatvarača. 

Hidroakumulacije će se protezati do 6,1 kilometar iza brane, bit će površine od 420.000 kvadratnih metara pri najvišoj koti visine vode. To predstavlja povećanje vodne površine za samo oko 12 posto u odnosu na trenutni prosječni tok. Faktički, elektrana neće praviti veliko jezero poput, primjerice, Jablaničkog. 

Korito rijeke

– Akumulaciono jezero formira se u koritu rijeke Bosne bez nepovoljnih utjecaja na Vranduk i bez plavljenja postojećih infrastrukturnih objekata te značajnijeg utjecaja na privatnost stanovništva – naglasio je Mrvelj. 

Dodao je da, s obzirom na to da je ugovor tek potpisan, ne može se sa sigurnošću reći koji će ostali domaći podizvođači učestvovati u gradnji hidroelektrane, ali da je sigurno da hoće. “Strabag” posluje u BiH od 2006. godine, te od tada ima registriranu kompaniju u BiH koja posluje po pod imenom “Strabag” za građevinske poslove. 

Iseljeno pet domaćinstava

– Za potrebe realizacije projekta iseljeno je svega pet domaćinstava u zoni akumulacije HE Vranduk. Proces eksproprijacije i iseljavanja proveden je u potpunosti u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji i posebno imajući u vidu politiku pri raseljavanju koju promoviraju Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka – kaže Mrvelj.

Autor: E. HALIMIĆ / Avaz.ba
Podijelite članak

Počitajte još

Promet u hotelijerstvu i ugostiteljstvu u Federaciji BiH manji za 8,2 posto

Redakcija

Dočekajte ljeto spremni: S dvije namirnice protiv zadebljale kože peta

Redakcija

Očekuje ga paprena kazna: Pijani Bosanac napravio haos u centru Švicarske (FOTO)

Redakcija

Oko joj je bilo zatvoreno, usta razvaljena, bila je modra i krvava: Mirko do detalja objasnio kako je Gagi krvnički pretukao Anabelu

Redakcija

Uznemirujući video: Vođa kavačkog klana teško ranjen, napadači zapalili automobil pa pobegli

Redakcija

Meteorolozi upozoravaju: Nevrijeme u dijelovima BiH u narednim danima

Redakcija

Glumački parovi koji su morali nastaviti saradnju na snimanju iako su raskinuli

Redakcija

Kako žene na Instagramu žele privući pažnju bivšeg partnera? I gdje griješe…

Redakcija

McLaren zbog COVID-19 otpušta 1.200 radnika

Redakcija

Ubio ženu dok je spavala bacivši na nju kobru

Redakcija

POGLEDAJTE KOLIKE SU PLATE DELEGATA: Špirić prednjači sa preko 5.000 KM

Redakcija

U 87. godini života preminuo poznati američki glumac

Redakcija

U BiH se otvara jedan od najsavremenijih tržnih centara u regionu (VIDEO)

Redakcija

Strahovito nevrijeme pogodilo dijelove Balkana, grom ubio ženu, led zabijelio sve (VIDEO)

Redakcija

Ronaldo ima novi imidž: Dobio pet miliona lajkova za samo sat vremena

Redakcija

Bh. pjevač ulazi u politiku, evo gdje vodi sugrađane ako pobijedi

Redakcija

Bicikl više nije siguran ni u kući

072info

Novalić rekao da se riješio Zorana Blagojevića, a bio s njim u Tuzli

Redakcija

Barcelona za Pjanića Juventusu daje svog velikog talenta

072info

Covid-19: Prva zemlja sa više od 100 hiljada mrtvih

Redakcija