Screenshot 4 1173


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Medicinski radnici, stanovnici domova za stare osobe i političari trebalo bi da se vakcinišu protiv koronavirusa širom Evropske unije danas.

Prve pošiljke vakcina koje su razvili njemački BioNTech i američki proizvođač lijekova Pfizer bile su ograničene na nešto manje od 10.000 doza u većini zemalja EU, a njihovi programi masovnog vakcinisanja trebali bi započeti tek u januaru.

No, danas se krenulo u vakcinaciju najranjivijeg stanovništva, a zvaničnici su ovaj dan simbolično, po vakcini, nazvali “DAN V”.

Svaka zemlja sama odlučuje ko će dobiti prve dože. Španija, Francuska i Njemačka, između ostalih, garantuju da će starije osobe i štićenici u staračkim domovima biti na prvom mjestu.

Ispostavilo se da su neke imunizacije u EU počele dan ranije, kao što je slučaj u Njemačkoj, Mađarskoj i Slovačkoj.


Radnik iz njemačkog staračkog doma u kojem je već jučer vakcinisano na desetine ljudi, uključujući 101-godišnjakinju, rekao je da je “svaki dan čekanja jedan dan previše”.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen objavila je video koji slavi uvođenje vakcina nazvavši ga “dirljivim trenutkom jedinstva” u borbi za zaštitu gotovo 450 miliona ljudi od najgore krize javnog zdravstva u stoljeću.

Početak imunizacije u Evropi trebalo bi da ublaži frustracije koje su se nakupljale, posebno u Njemačkoj, jer su Velika Britanija, Kanada i Sjedinjene Države započele svoje programe vakcinisanja istom vakcinom sedmicama ranije.

Sveukupno, 27 država EU zabilježilo je najmanje 16 miliona infekcija koronavirusom i više od 336.000 smrtnih slučajeva – ogromne brojke za koje se stručnjaci i dalje slažu da podcjenjuju stvarni danak pandemije zbog propuštenih slučajeva i ograničenog testiranja.

Klix