AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Sport / Svijet

Španija je na tom Svjetskom prvenstvu prvi put postala svjetski prvak u historiji održavanja najveće fudbalske smotre.

Svjetsko prvenstvo 2010. godine, inače 19. po redu, održano je prvi put na afričkom kontinentu i to u Južnoafričkoj Republici, a selekcija Španije osvojila je prvo mjesto, piše Anadolu Agency (AA).

U kvalifikacijama za ovo Svjetsko prvenstvo učestvovalo je 126 zemalja iz pet kontinentalnih federacija, dok su u samoj završici učestvovale 32 zemlje.

Na Mundijalu te godine učestvovali su Danska, Engleska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Holandija, Portugal, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švicarska, Alžir, Kamerun, Obala Slonovače, Gana, Nigerija, Južnoafrička Republika, Argentina, Brazil, Čile, Paragvaj, Urugvaj, Australija, Japan, Sjeverna Koreja, SAD, Honduras, Meksiko i Novi Zeland.

Format takmičenja ostao je nepromijenjen, igrale su se faze po skupinama i “knock out” faze. Odigrane su ukupno 64 utakmice na 10 stadiona smještenih u devet gradova.

Španija je na tom Svjetskom prvenstvu prvi put postala svjetski prvak u historiji održavanja najveće svjetske fudbalske smotre.

Reprezentacija Španije, koja je svoju igru kreirala na prepoznatljivom sistemu kratkih i preciznih dodavanja tokom cijelog Mundijala 2010. godine je primila samo dva gola.

Španci su u polufinalu bili bolji od Njemačke sa minimalnih 1:0 te su se u finalnoj utakmici sastali sa Holandijom koja je, prema mnogim fudbalskim stručnjacima, te godine igrala najatraktivniji fudbal.

U utakmici finala odigranoj 11. jula na stadionu “Soccer City” u Johannesburgu pred oko 85.000 gledalaca u regularnom toku rezultat je bio 0:0, ali Španci su golom Andresa Inieste u 116. minuti bili bolji i dospjeli na svjetski tron.

Treće mjesto na tom svjetskom prvenstvu su osvojili Nijemci pobijedivši Urugvaj rezultatom 3:2.

Zanimljivo je da je selekcija Holandije po treći put igrala u finalu svjetskih prvenstava ali je svaki put doživjela poraz i nije uspjela da se domogne titule prvaka svijeta.

Najbolji strijelac Mundijala u Južnoafričkoj Republici je bio Nijemac Thomas Muller sa pet pogodaka i tri asistencije.

Na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici u 64 utakmice postignuto je 145 golova, ili 2,3 gola po utakmici.

Najviše golova je postigla reprezentacija Njemačke i to 16, a zatim Holandija 12 golova.

Maskota prvenstva je bio “Zakumi” koji predstavlja leoparda, a ime joj dolazi od skraćenice ZA za Južnoafričku Republiku i riječi kumi, koja predstavlja broj 10, na više jezika.

Ukupna vrijednost nagradnog fonda na tom Mundijalu je bila 420 miliona dolara. Svaki tim od FIFA-e je dobio milion dolara za troškove, a devet miliona dolara za ulazak u osminu finala, 18 miliona za ulazak u četvrtinu finala, 20 miliona za ulazak u polufinale, 24 miliona za utakmicu za treće mjesto i 30 miliona dolara za ulazak u finale.