Počinje nova sezona Premijer lige BiH: Izviđač želi odbraniti titulu

s 22
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ove subote kreće rukometna Premijer liga Bosne i Hercegovine nakon što je Upravni odbor RSBiH zbog registracije igrača, tačnije eventualnih žalbi na registracije igrača, odlučio da prvenstvo starta 18. septembra s drugim kolom, kako su naveli iz Saveza.

Promijenjen kalendar

Tako se ove subote igra drugo kolo, dok je prvo na rasporedu u srijedu, 22. septembra, čime nije mijenjan kompletan kalendar takmičenja.

Kao prvak BiH u prvenstvo ulazi ljubuški Izviđač, koji je prošao kroz dosta promjena ovog ljeta jer je za njegove igrače tradicionalno bilo puno interesa. Tako su Dragan Šoljić i Stjepan Jozinović završili u Ademar Leonu, a Ante Grbavac u Kuenki, španskim prvoligašima. Matej Mandić je potpisao ugovor sa Zagrebom. Očito je da će ovakve igrače biti teško nadoknaditi, ali Izviđač godinama izbacuje nove talentirane generacije rukometaša.

– Sezona počinje i ne možemo puno gledati unazad i kukati. Mislim da ćemo izgledati dobro i svakako biti motivirani probati igrati dobar rukomet te se kroz sezonu dizati – kaže trener Toni Čolina i dodaje:

Adaptacija još traje, ali, uz trud i zalaganje igrača koji odlično treniraju, mislim da ćemo uspjeti nadomjestiti to neiskustvo. Borba i agresivnost je recept s kojim ćemo probati nastupiti u prvenstvu.

Najviši plasman

Izviđač, ipak, uvijek cilja na najviši plasman.

– Ne volim prognozirati, ali naši igrači, sigurno, sanjaju velike stvari. Mi ćemo po starom receptu od utakmice do utakmice probati analizirati šta smo napravili, a nećemo se zamarati s tim šta ćemo najaviti. Svi su izmijenili ekipe, možda samo u dvije-tri nisu previše mijenjali, pa ćemo vidjeti do kraja sezone šta je ko napravio – govori Čolina.

Njihova prva utakmica je u subotu (17 sati) protiv Konjuha u Živinicama, uz prijenos na BHT 1.

– U Živinicama je težak teren, ali mi idemo rasterećeno. Pritisak je na njima da opravdaju ono što su napravili prošle sezone, jer smo u dvomeču s njima izgubili najviše bodova – zaključio je Toni Čolina.

Parovi drugog kola

Subota (18. septembar): Krivaja – Maglaj, Gračanica – Bosna (V), Konjuh – Izviđač, Sloboda – Vogošća, Gradačac – Sloga (GV/U), Sloga (D) – Borac, Bosna (S) – Iskra.