Počinje podjela Titove i Jovankine imovine

U septembru će se, posle dvije godine pauze, konačno održati ročište u ostavinskoj raspravi Jovanke Broz, koje će pomjeriti sa mrtve tačke ne samo podjelu imovine ostale iza Titove udovice, već i ostavinu iza — Tita. Ako se na tom ili slijedećem ročištu okonča rasprava, znaće se šta pripada Jovankinim nasljednicima (sestrama Nadi i Zori), a šta državi.

Ostavinska rasprava iza doživotnog jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita „napunila“ je 32 godine i u januaru ove godine ušla u trideset treću, bez nade da će se ubrzo okončati.

 

Šta je ostalo poslije Tita

Odgovor na ovo pitanje ne bi trebalo da bude težak. Dovoljno je samo se osvrnuti oko sebe. Ali šta je sa Titovom imovinom, koja mu nije pripadala, ali kojom se tokom predsjednikovanja Jugoslavijom služio?

Ispostavlja se da Tito od imovine nije imao ništa. Kuće u kojima je živio kao vođa druge Jugoslavije, automobili u kojima se vozio, pokloni koje je dobijao, oružje, satovi, sve je to danas vlasništvo države, odnosno država u kojima su se objekti i predmeti zatekli.

Njegova porodica nasljedila je tek mali dio svega toga. Šta je danas sa kućama i predmetima koje je Tito koristio i gde se nalaze?

Kuće

Tito je imao vilu u svakoj republici, ponegdje i po nekoliko. U neke nije nikada ni kročio zato što su izgrađene neposredno pred njegovu smrt. Zvanična rezidencija u Užičkoj 15 u Beogradu bila je Titov dom od kraja rata do smrti. U kompleksu vile nalazi se i Kuća cvijeća.

Brioni su bili omiljena Titova rezidencija. Na ostrvu Vanga nalazila se kuća koju je Tito koristio za privatne i neformalne sastanke. Kompleks je vremenom dograđivan, pa sadrži vinski podrum, radionicu i foto-laboratoriju u kojima je pokojni predsjednik Jugoslavije volio da se odmara. Vanga je poznata i po mandarinama koje je Tito slao jugoslovenskim sirotištima.

Jedna od posljednjih Titovih rezidencija izgrađena je u Igalu 1978. godine i u njoj je Tito boravio četiri puta. Vila je možda najluksuznija rezidencija bivšeg predsednika. U Vili se nalazi bazen sa mineralnom vodom, blatne i biserne kade, deo za hidro, elektro i kinezi terapiju, kao i trim sala.

Ostale poznate rezidencije su bile Brdo kod Kranja, „naslijeđeni“ dvorac koji je kralj Aleksandar Karađorđević kupio od jednog njemačkog plemića i Karađorđevo u kome je Tito priređivao svoje čuvene lovove. Pored njih postojao je čitav niz vila.

Automobili

Tito je posjedovao priličnu kolekciju luksuznih automobila. Među njima ističu se „rols rojs fantom“ pete generacije, šesti primjerak iz prve serije napravljenih. Iako u javnosti važi priča da je ovaj model Titu poklonila kraljica Elizabeta, ona se samo u njemu vozila kao posljednji državnik 1972. Uvoznik ovog automobila bila je „Auto Srbija“ i on je iz Engleske dopremljen brodom „Sloboda“.

Oduševljen njemačkom tehnikom Tito je između 1965. i 1978. naručio pet „Mercedesovih“ modela „pulman 600“, koja su krasila sjedišta od velura, mini-barovi, radio-aparati i klima-uređaji, ali i pribor za brijanje sa zglobnim ogledalom i kolonjskom vodom. Posljednji strani državnik koji je sjedeo na zadnjem sjedištu jednog od ovih automobila je beloruski predjsednik Aleksandar Lukašenko.

Dio Titove kolekcije automobila poslat je na izložbu u Sloveniju 1986, i od tada se, zbog raspada države nalaze u Tehničkom muzeju Slovenije u Bistri kod Vrhnike. Tamo se nalaze, između ostalog, i vredni primerci kao što su „horh 951“ iz 1938, „rols rojs silver vreit“ iz 1936, „kadilak V12“ iz 1939.

Pokloni, satovi i ostali „sitniš“

Ne zna se koliko je toga ostalo za „najvećim sinom naroda i narodnosti“. Većina stvari čuva se u Istorijskom muzeju Jugoslavije u Beogradu u osam velikih depoa.

U njima se nalaze raznorazne stvari, od poklona državnika, preko poklona „radnih ljudi i građana“, firmi do Titovih odjela, rukavica (sačuvano je 38 pari bijelih rukavica) do veoma vrijednih umjetničkih djela.

Mnoga od njih nepovratno su nestala zahvaljujući vihoru istorije i nebrizi. Tako je izložba Titovih satova opljačkana 2005, kada je nestao „Patek Filip“, izrađen u seriji od pet primjeraka. Tito ga je kupio za 2.000 švajcarskih franaka 1954, a prije nekoliko godina prenijela se vijest da je prodat na jednoj aukciji u Švajcarskoj za tri miliona evra.

bh-index.com