Počinje upis: Kako pripremiti prvačića za polazak u školu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Sigurno se sjećate prvog školskog dana. Uzbuđenje, sreća, novi prijatelji… Ranije je, čini se, sve bilo mnogo jednostavnije. Naši roditelji bi nas obično odveli prvi dan u školu, a poslije s društvom iz naselja…

Danas, pred polazak u školu, obaveze i problemi se samo gomilaju. Ni djeca, ni roditelji nisu tako bezbrižni kao nekada.

Školska oprema, nova odjeća i obuća zadaju finansijske probleme, ali ništa kao svakodnevno organiziranje dovođenja i odvođenja djece iz škole.

Početak školske godine velika je promjena u životu djeteta, posebno ako je riječ o prvačiću, zato se moramo potruditi da ne osjete sve ono s čime se mi nosimo.

“Za dijete je veoma bitno da s pozitivnim stavovima krene u školu. Zato je jako važno da roditelji uvijek pričaju o školi u pozitivnom smislu”, savjetuje pedagogica O.Š. Mula Mustafa Bašeskija Ajla Muharemović.

Treba izbjegavati rečenice tipa: “Kada kreneš u školu, gotovo je s igranjem”, jer time djeca stječu negativan stav o školi i strahuju da se više nikada neće moći igrati, naglašava Muharemović.

Školu treba prikazati kao mjesto na kome će dijete upoznati nove prijatelje, gdje će naučiti samostalno crtati, pisati i čitati…

“Budućeg učenika ne treba forsirati da uči pisati i čitati ranije, ali ga treba pripremiti na dužnosti koje će imati kao đak, kao i na pravila koja treba poštovati u školi. Jedan od najboljih načina da dijete pripremite za polazak u školu je kroz igru: od vježbanja koncentracije i pamćenja, preko razvijanja takmičarskog duha, pa sve do poštovanja ‘pravila igre’ u školi.”

Roditelj koji poznaje svoje dijete relativno dobro može predvidjeti hoće li se ono prilagoditi na svoje vršnjake i učiteljicu. Djeci je od velike pomoći ukoliko u prvi razred krenu s poznanikom iz vrtića, susjedstva ili lokanog parka. Ukoliko nisu te sreće, velika je odgovornost na učitelju/učiteljici da ohrabri mališana i novo okruženje predstavi prijateljskim.

Mnogi stručnjaci procjenjuju kako od prvih dana u školi uveliko ovisi i nastavak daljeg školovanja, zbog čega je važno posvetiti veliku pažnju pripremi djeteta, pri tome misleći u prvom redu na socijalnu i emocionalnu pripremu.

Podsjećamo, upis u prvi razred redovne osnovne škole počinje u aprilu. U prve razrede obaveznog osnovnog obrazovanja upisuju se djeca koja do 1. marta tekuće godine navrše pet i po godina, a upis će se obavljati u prostorijama osnovnih škola.

Pri upisu djece u prvi razred redovne osnovne škole potrebno je dostaviti: izvod iz matične knjige rođenih, ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove (ne starije od šest mjeseci) i uvjerenje da je dijete pohađalo obavezni predškolski program.

Ocjenu sposobnosti djece pri upisu u osnovnu školu obavlja komisija sastavljena od pedagoga i psihologa te nastavnika razredne nastave, uz prethodno pribavljeno ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove. Na osnovu mišljenja komisije, dijete može privremeno biti oslobođeno upisa u redovnu osnovnu školu, najdalje do navršenih sedam godina.  

Radiosarajevo.ba

072INFO TV