Portal 072info

Počinju 506. Dani Ajvatovice

Povodom 506. Dana Ajvatovice pripremljen je program koji će se izvoditi u gradovima Srednjobosanskog kantona a najavljeni su različiti programski sadržaji kao što su: tradicionalna međunarodna smotra folklora, internacionalni karate turnir, nastupi Sarajevske filharmonijie, koncerti, književne večeri, promocije, izložbe, prenosi agencija Patria.

Svečano otvorenje manifestacije bit će danas u Pruscu, a kako je istaknuo muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović, predsjednik organizacionog odbora Dana Ajvatovice, manifestacija će trajati do 3. juna, dok će se centralna svečanost na Ajvatovici održati 29. maja.

Manifestacija „Dani Ajvatovice“ ima za cilj promociju vjerskih, kulturnih, duhovnih i tradicijskih vrijednosti. Projekat promoviše svakako i suživot i dobrosusjedske odnose. Ajvatovica također doprinosi poboljšanju turizma i turističkih ponuda na prostorima BiH.

Rezultati projekta organizacije manifestacije Ajvatovica i njegov utjecaj na turizam i turističku ponudu na prostoru FBiH posebno SBK-a su već sada uočljivi, i on je posebno došao do izražaja nakon osposobljavanja putne komunikacije Prusac-Plato Ajvatovice.

Ajvatovica je tradicionalni pohod Bošnjaka ka raspuknutoj stijeni na planini Šuica. Prema legendi, stijena se raspukla kada je Ajvaz- dedo, pobožni čovjek, u prvim godinama dolaska islama na ove prostore molio da kroz nju proteče voda za Prusac, tada Akhisar (Bjeli Grad).

Posljednih godina ovo tradicionalno okupljanje vjernika iz BiH, ali i cijele Evrope, preraslo je u međunarodnu kulturno-vjersku manifestaciju čiji sadržaji se organizuju u osam gradova srednje Bosne.

nap.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box