Portal 072info

Počistite smeće iz računara

disk-cleanupAko ste primijetili da vam računar u posljednje vrijeme radi nešto sporije, možda je vrijeme za brzo čišćenje. Osim što možete bukvalno da otvorite kompjuter i očistite ga od prašine koja se u njemu nakupila, slično čišćenje možete u svega nekoliko trenutaka obaviti i sa podacima na računaru.

Redovna upotreba Disk Cleanup-a osigurati će vam nekoliko megabajta više slobodnog prostora i ujedno ukloniti sve one nepotrebne fajlove koje ste vremenom prikupili na hard disku. Ako nikada niste koristili ovaj alat, ne morate se bojati. Računar će vam reći što treba uraditi. Disk Cleanup možete pronaći u Control Panel-u, a kad ga pokrenete možda će mu trebati nekoliko minuta prije nego što javi kakvo je sve ‘smeće’ pronašao na računaru. “Smeće” o kojem govorimo zapravo su dokumenti i programi koje više ne koristite. Disk Cleanup će počistiti sve privremene dokumente koje “prikupite” tokom korištenja različitih programa, ostatke “setupa” koje je trebalo izbrisati, izbrisane dokumente u Recycle bin-u, privremene dokumente koji su pohranjeni na računar tokom surfovanja internetom i druge fajlove koji zauzimaju prostor, a nisu neophodni za rad kompjutera.

Zavisno od toga koliko često sprovodite “higijenu” računara, Disk Cleanup može da pronađe tek nekoliko stotina megabajta, pa sve do nekoliko gigabajta suvišnih dokumenata. Prije nego što bilo šta bude izbrisano, program će vam ponuditi reviziju svega što je pronašao. Ako niste sigurni želite li izbrisati pojedine dokumente, jednostavno uklonite kvačicu ispred njega. Sve ostalo što je označeno kvačicom, biće izbrisano.

Podijelite članak