Portal 072info

Počnite sa vježbom: Joga

yoga

Sigurno ste više puta same sebi dale zadatak da počnete vježbati, ali nikako da počnete sa razbijanjem masnih naslaga koje nakupljate i previše dugo. Kada ste zadnji puta iscrpile svoje tijelo i svoje mišiće i pomislile kako ne možete više, ali nastavile sa radom? Kada ste zadnji puta učinile nešto dobro za svoje tijelo?

Vjerovatno ste o jogi čule mnogo puta ali ne dovoljno da znate sve o njoj. Radi se o vježbi u koju su uključeni i tijelo i duh. Prije svega joga smiruje vaš um, uči vas pravilno disati, jača vam tijelo a pri tome prazni misli i kontroliše um. Joga je kombinacija meditacije i pilatesa.

Joga je nastala davno u Indiji i prenosila se usmenim putem od jednog majstora do drugog. postoje dvije vrste joge, i to joga koja se odnosi na regulaciju disanja i joga koja se odnosi na položaj tijela. Joga nije vježba koju možete raditi samostalno i na svoju ruku, obratite se nekome ko je već imao iskustva ili je pohađao kurs joge. Prije svega bitno je poznavanje ljudskog tijela i anatomije, stoga ne na svoju ruku.

Joga je zahtjevna vježba u kojoj vam je potrebna samo težina vašeg tijela, bez ikakve dodatne opreme. Prije svega udobna odjeća, i meka podloga na kojoj ćete vježbati da ne bi nažuljale svoje kukove i koljena.

Joga je vježba koja se ne radi svakodnevno, za početak pokušajte da radite 2-3 dana sedmično. Kroz mjesec dana bit ćete iznenađene pokretima koje vaše tijelo umije da radi, a da toga niste bile ni svjesne. Svaki početak je težak, pa tako i početak joge, ali kroz par treninga osjetit ćete povećanje koncentracije, ravnoteže i snage. Počnite sa vježbom, sigurno se nećete pokajati.

Podijelite članak