Portal 072info

Podaci koje vam mogu ‘iskopati’ na iPhoneu čak i kad ih obrišete

iPhone

U rješavanju zločina policija širom svijeta koristi posebne programe kako bi iz mobitela i računala izvukla podatke za koje su kriminalci mislili da su zauvijek izbrisani. Ti programi do sada nisu bili javno dostupni. No, situacija se promijenila.

Programi koje policija koristi za izvlačenje podataka iz mobitela i ostalih mobilnih uređaja od sada su i službeno dostupni običnim korisnicima. Ti programi omogućavaju vraćanje podataka nakon što su ‘trajno’ izbrisani ili je uređaj vraćen na fabričke postavke, piše novinar Business Insidera.

Većina ljudi nije svjesna činjenice da 99 posto svih mobitela koji završe u reciklaži, zapravo, nije reciklirana u pravom smislu te riječi. Tako postaju laka meta za hakere koji iz njih mogu izvući razne podatke. Pročitajte što mobiteli ‘znaju’ o vama.

Slike i videozapisi

Čak i ako izbrišete sve fotografije i videozapise, niste puno napravili. Oni i dalje ostaju u tzv. flash memoriji i mogu se izvući uz pomoć gore navedenih programa.

Bankovni podaci na aplikacijama

Uprkos velikom trudu banaka da aplikacije za mobilno bankarstvo učine što sigurnijima, podaci koji se nalaze u njima mogu se izvući iz njih. Pin, lozinka, broj računa… sve je to u flesh memoriji mobitela.

SMS i mailovi

Ispisi svih SMS-ova, MMS-ova, chatova preko Skypea i Googlea ostaju u memoriji mobitela. Količina podataka koju haker može izvući zavisi samo o njegovom strpljenju.

Podaci o posjetu web-stranicama

Što je mobitel ‘pametniji’, raste i količina podataka koji se mogu izvući. Ako ga koristite za pretraživanje interneta, u njemu ostaju podaci koje ste sve stranice posjetili. I kada. I dostupni su svima koji imaju znanja i program da ih pogledaju.

Geografski položaj i lokacije

Svaki put kad na karti u mobitelu označite restoran u kojem ručate ili kafić u kojem ste na piću, to ostaje zabilježeno u memoriji telefona. Haker tako može saznati kućnu adresu i mjesta na kojima se kreće bivši vlasnik telefona.

Kako to izbjeći?

Postoje firme koje su specijalizovane za trajno brisanje podataka. Cijena brisanja iznosi između pet i 15 posto cijene novog telefona. Ako ste telefon platili 1.000 kuna, cijena bi mogla biti oko 100 kuna. Što su dostupniji programi za ‘izvlačenje’ podataka, to će i programi za trajno brisanje biti jeftiniji ili će čak postati besplatni. Takođe, proizvođači mobitela već rade na novim modelima u kojima će privatni podaci korisnika biti trajno osigurani od hakerskih napada.

Tehnoklik.net.hr

Podijelite članak