Podaci o malignomu: Lani 1.067 oboljelih – prosječna starost im je 65 godina

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane kontinuirano vodi evidenciju o broju oboljelih od malignoma, putem registra, koji se “puni” prikupljenim podacima iz “Prijava oboljelog od maligne neoplazme”.

Te prijave su, prema važećim propisima, obavezni dostavljati nadležni ljekari svih nivoa zdravstvene zaštite. Kako navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), ovu obavezu ne ispunjavaju svi, pa se podaci iz Registra moraju uzeti s izvjesnom rezervom.

Ipak, na osnovu prikupljenih podataka, evidentan je sveukupan porast obolijevanja od malignih neoplazmi u posljednjih sedam godina, što se odnosi i na mlađu populaciju. Blagi trend porasta obolijevanja od malignih neoplazmi prisutan je na cijeloj teritoriji FBiH.

Prema izvještajima federalnog Zavoda za javno zdravstvo (FZJZ) 
najviše oboljelih je evidentirano u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a
 Zeničko-dobojski kanton je treći po obimu obolijevanja na području 
FBiH.

Naravno i ove podatke treba uzeti s rezervom zbog nepotpunog prijavljivanja oboljelih.

Prema podacima iz Registra INZ, na području ZDK tokom 2017. godine zabilježeno je ukupno prijavljenih 1.067 oboljelih od malignih neoplazmi (kancera).

Najviše oboljelih je starosne dobi iznad 65 godina (596 prijavljenih slučaja), zatim za dob od 50 do 64 godine (376 prijavljenih), dobi 25-49 godina (83 prijavljena), dobi od 15-24 godina (četiri prijavljena slučaja), od 7-14 godina (tri prijavljena slučaja), i na kraju 0-6 godina (pet prijavljenih slučaja).

Prosječna starost obolijevanja od malignih neoplazmi je 65 godina.

Na osnovu pristiglih prijava u Institutu kažu da se može govoriti nekoliko vodećih malignih neoplazmi kod muškaraca i kod žena.

Vodeće maligne neoplazme kod muškarca su neoplazme pluća, bronhija i traheja (27% oboljelih); kolorektalni (rak debelog crijeva) 13 posto, prostate 9 posto, jetre 6 posto. Vodeće maligne neoplazme kod žena su karcinom dojke – 21 posto, genitalnog sistema – 13 posto, kolorektalni (rak debelog crijeva) 12 posto, traheja, bronh, jezik 7 posto. Prosječna starosna dob za oba pola obolijevanja od malignih neoplazmi je 65 godina.

GODISNJICA
MARKETING