Podaništvo prema turskim gazdama: Kako su Džaferović i Turković u bosanski uveli y i ü

Podaništvo prema turskim gazdama: Kako su Džaferović i Turković u bosanski uveli y i ü

Nakon što je u Istanbulu primio i srdačno izljubio negatora genocida i rušitelja BiH Milorada Dodika, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu u subotu je boravio u Bosni i Hercegovini gdje se sastao s članovima Predsjedništva Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem te ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Ono što je posebno paralo uši bili su medijski istupi Džaferovića i Turkovića koji su sve vrijeme Tursku nazivali Turkiye. Poznato je da su turske vlasti započele proces rebrendiranja zemlje gdje su i UN-u englesko ime Turkey promijenili u „Türkiye“, da ne bi bili sinonim s puricom.

U turskim glasilima koja djeluju u BiH, Turska je od prvog dana rebrendiranja se počela pisati kao Türkiye. Naravno, ne treba čuditi da su to slijedili i protagonisti iz SDA. Da je ova stranka u podaničkom odnosu prema turskoj vlasti te da svojski nastoji Bošnjake ponovo svesti na nivo turskih vazala, to znamo.

Uistinu je bilo očajno, samoponižavajuće, jadno posmatrati Turković i Džaferovića kako za ljubav svojih turskih gazda nezgrapno ponavljaju „Türkiye“, riječ koja u našem lijepom bosanskom jeziku ne postoji. Kao što ne postoje ni slova ü i y.

Tvit Bisere Turković
Tvit Bisere Turković Foto: Twitter

Da su turski gosti od bosanskih domaćina zaista zatražili da ih, dok govore na njima nerazumljivom bosanskom jeziku, zovu Turkiye, svaki ozbiljan državnih bi to uslovio time da Turci na turskom počnu izgovarati Bosna i Hercegovina i Sarajevo, umjesto Bosna-Hersek i Saraybosna. No to bi bilo besmisleno, jer svako ima svoj jezik i treba da ga poštuje.

Osim zelenih futavaca iz SDA. Njihovo podaništvo prema Erdoanu je krajnje iskreno, dosljedno i bezgranično. Bošnjaci i BiH čiji se interesi i institucije kontinuirano podređuju Erdoanovom hirovima, već odavno ispaštaju zbog toga, a sada je, kako vidimo, na red došao i bosanski jezik.

Pa, kada je podaništvo prema Erdoanu već toliko jako, ministrici Biseri Turković preporučujemo da krene i od sebe, pa svoje prezime promijeni u Türkiyevic.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica