Portal 072info

Podgrijavate hranu u mikrovalnoj? Evo zašto je to štetno za zdravlje

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da je više od 800 tih opasnih kemikalija u uporabi u velikim količinama i nalaze se, osim u raznim proizvodima, i u našoj okolini. Može li podgrijavanje ili pripremanje hrane u plastičnim posudama u mikrovalnoj pećnici povećati rizik od neplodnosti, dijabetesa, pretilosti i raka?

Neki stručnjaci okupljeni danas u Briselu smatraju da je priprema hrane na taj način zaista opasna i može dovesti do spomenutih rizika, piše Daily Mail.

Opasnost leži u kemikalijama koje se nalaze u plastičnim proizvodima, a narušavaju rad žlijezda u organizmu. Hormoni su “kemijski glasnici” koji putuju kroz krvotok do ciljne stanice u određenim organima. Tu receptori primaju “poruku” i potiču biološki odgovor. Ali te SER kemikalije mogu poremetiti taj sustav i “navesti” organe da rade krive stvari, odnosno blokiraju ili oponašaju hormonske poruke, navodi se.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da je više od 800 tih opasnih kemikalija u uporabi u velikim količinama i nalaze se, osim u raznim proizvodima, i u našoj okolini. Mogu uzrokovati rak dojke i prostate, neplodnost, dijabetes, pretilost, autoimune bolesti, astmu, bolesti srca, moždani udar, i druge poremećaje.

Podijelite članak