Podignuta optužnica, objavljeni detalji: Kako je firma iz BiH prala novac

bankomat kartica novac foto pixabay
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Tužitelj posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv: Subotić Goran Aleksandar, rođenog 1990. godine u Bosanskoj Gradiški, državljanin BiH, Skoko Josipa, rođenog 1986. godine u Požegi, Hrvatska, ranije osuđivan, državljanin BiH i R Hrvatske i pravne osobe “Halilović International” d.o.o. Tuzla, sa sjedištem u Tuzli, koje je osnovano od optuženog Subotić Goran Aleksandra, koji je direktor i ovlaštena osoba za raspolaganje sredstvima preduzeća.

Optuženi se terete, da su tokom 2019. godine, djelujući zajedno i u dogovoru, u namjeri prikrivanja stvarnog izvora i prirode novca u iznosu od 473.047,21 KM znajući da je stečen počinjenjem kaznenih djela u inostranstvu (SAD), počinili niz nezakonih radnji, kako bi navedeni novac prisvojili i stavili u legalan platni promet u BiH posredstvom treće optužene pravne osobe- poduzeća “Halilović International” d.o.o. Tuzla.

ČITAJ JOŠ:  Fuad Kasumović: SDA je pljačkala građane

U optužnici se navodi, da su optuženi, novac koji je poticao od jednog preduzeća u SAD koje djeluje u sastavu firme iz Njemačke, zadobili na nezakonit način počinjenjem prijevare i krivotvorenja u finansijskom poslovanju, u više navrata transferirali na različite račune osoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.  

Vršili su fiktivne promete robe i nezakonite izmjene ulagačkih sredstava pojedinih poduzeća, sve sa ciljem da novčani iznos transferiraju u BiH, kako bi sa njim dalje nezakonito raspolagali.

Ova optužnica rezultat je opsežne međunarodne istrage finansijskog kriminala i pranja novca u kojoj je sudjelovalo Tužilaštvo BiH, a novčana sredstva u iznosu od 407.918,88 KM, privremeno su blokirana u Bosni i Hercegovini, na zahtjev Tužilaštva BiH, a naredbom Suda BiH.

ČITAJ JOŠ:  Zabilježen značajan pad cijena gasa u Evropi

Optuženi se terete da su po prethodnom dogovoru, novac za koji su znali da je pribavljen kaznenim djelom primili, raspolagali njime, vršili prijenos i na drugi način prikrili ili pokušali prikriti njegovu prirodu, a takav novac je pribavljen počinjenjem kaznenog djela u inozemstvu, čime su počinili kazneno djelo -Pranje novca iz članka 209. Kaznenog zakona BiH.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 16 svjedoka, među kojima i stranih državljana navedenih zemalja, pozivanjem stručnog vještaka te prilaganjem veće količine dokaznog materijala, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH. 

ČITAJ JOŠ:  TOKOM PANDEMIJE: Granicu BiH prešlo više stranca nego bh. državljana

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

GODISNJICA
MARKETING