Podignuta optužnica protiv 23-godišnjaka jer je javno objavio više od 700 epizoda različitih TV serija

Podignuta optužnica protiv 23-godišnjaka jer je javno objavio više od 700 epizoda različitih TV serija

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Amara Muslija, rođenog 1997. godine u Bijeljini, državljanina Bosne i Hercegovine.  

Optuženi se tereti da je u novembru 2019. godine, protivno članu 32. Zakona o autorskim i srodnim pravima, bez odobrenja nositelja autorskih prava, putem više internet stranica, učinio javno dostupnim za pregled više od 700 epizoda različitih TV serija, autora i produkcija iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona. 

– Optuženi se tereti da je, navedena autorska djela učinio dostupnim široj javnosti pristupom preko računara, pametnih telefona, televizora i odgovarajućih uređaja za prijem i obradu digitalnih televizijskih i satelitskih signala – saopćeno je iz Tužilaštva. Istragom je utvrđeno da je optuženi, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, postavljao reklame i različite vidove oglašavanja i programa za zaradu putem pridruživanja i oglašavanja, postavljenih na njegovim web stranicama na društvenim mrežama, gdje je kao kontakt ostavljao svoje e-mail adrese. 

Navedenim postupcima, optuženi je nanio štetu nositeljima autorskih prava, jer je u namjeri, bez odobrenja nositelja autorskog prava učinio dostupnim javnosti autorska djela, čime je počinio kazneno djelo -Nedozvoljeno korištenje autorskih prava iz članka 243. stavak 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica