pedofilija ilustracija 01 foto shutterstock 1 872x610 1
Father standing behind crying young girl with hurt elbow
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 24, 2021 @ 21:20
KATEGORIJA: Crna Hronika
FIXGEHALT

U slučaju koji je šokirao javnost, banjalučko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv D.J. zbog više krivičnih djela obljube djeteta mlađeg od 15 godina, omogućavanja uživanja opojnih droga, te nedozvoljenog posjedovanja oružja.

Kakvog monstruma je hrabra djevojčica uspjela nadvladati dovoljno govore detalji iz istrage da je u kući osumnjičenog pronađeno i ilegalno naoružanje, piše Srpskainfo konstatirajući kako nije moguće otkriti identitet osumnjičenog, jer bi na taj način ugrozili i identitet djevojčice, pred kojom je dug put oporavka.

Uz optužnicu, koja je dostavljena Okružnom sudu u Banjoj Luci na potvrđivanje, tužilaštvo je zatražilo produženje pritvora za D.J. do okončanja prvostepenog suđenja.

“Okružno javno tužilaštvo Banjaluka 16. septembra ove godine podiglo je optužnicu s prijedlogom za produženje pritvora protiv D.J, zbog krivičnog djela obljuba sa djetetom mlađim od 15 godina u sticaju sa krivičnim djelom omogućavanje uživanja opojnih droga i krivičnim djelom nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih počinjeno na štetu maloljetnog lica. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Okružnom sudu Banjaluka”, navodi se u odgovoru OJT iz Banja Luke.

Hrabrost 14-ogodišnje djevojčice koja se tokom noći spasila od oca zlostavljača, nikoga nije mogla ostaviti ravnodušnim. Djevojčica je živjela u porodičnom domaćinstvu sa ocem i bratom, ali bez majke, koja je, kako bi prehranila svoju porodicu, morala otići i raditi u inostranstvu dok je otac ostao kući da “čuva” dvoje djece.

Prijava o nasilju u ovoj porodici nije bilo, ali su postojale sumnje, koje su kulminirale u junu ove godine kada je otac seksualno zlostavljao svoju maloljetnu ćerku.

Cijeli plan spasavanja iz ruku zlostavljača djevojčica je napravila s majkom. Naime, kritične noći poslala je poruku majci u kojoj je napisala samo jednu riječ, a nakon toga je uslijedio gotovo nevjerovatan slijed događaja koji su u konačnici doveli do toga da se djevojčica neopaženo izvuče iz porodičnog doma, a da je otac nije ni primjetio, iako je pazio na svaki detalj.

Svakako da je otežavajuća okolnost po djevojčicu, pored toga što je bila žrtva seksualnog zlostavljanja, bilo i što je otac u kući imao naoružanje.

Poruka koja je promijenila sve

Učenica osnovne škole poslala je majci poruku u kojoj je bila samo jedna reč „Mama!“, što je majci, koja je u kritičnom trenutku bila udaljena više stotina kilometara, bio dovoljan znak da shvati kako se s njenom kćerkom dogodilo nešto strašno, te da je hitno mora izvući na sigurno.

To strašno bio je čin zlostavljanja od strane oca, koji je u međuvremenu, zahvaljujući brzoj i adekvatnoj reakciji policije i nadležnih stručnih službi, uhapšen i pritvoren.

Nakon poruke, majka se odmah javila kćerki i do najsitnijih detalja joj objasnila na koji način neopaženo da izađe iz kuće, kako zlostavljač ne bi posumnjao šta se dešava.

Znajući da otac pazi na svaki detalj, majka je djevojčici savjetovala da sačeka kada monstrum zaspe, pa da kroz prozor izađe iz kuće.

Prije toga je kćerki savjetovala da ništa ne govori mlađem bratu, za kojeg je, na sreću, utvrđeno da nije bio žrtva zlostavljača, piše Srpskainfo.

Prije bježanja iz porodičnog doma djevojčica je pozvala policiju kako se ne bi dogodilo da je otac naknadno stigne i kazni zbog onoga što je uradila.

Hapšenje oca 

Policija je odreagovala pravovremeno i krenula na navedenu lokaciju. Djevojčica je, nakon poziva, sjela na bicikl i pobjegla od kuće.

Nekoliko trenutaka kasnije srela je policijski automobil i u kratkim crtama ispričala policijskim službenicima šta se dogodilo, kroz šta je prošla. Zatim su alarmirane i stručne službe banjalučkog Centra za socijalni rad. Otac zlostavljač ubrzo je uhapšen i pritvoren, a informacija da je uhapšen oko dva sata ujutro samo potvrđuje sve navedeno.

Tokom pretresa kuće osumnjičenog pronađeno je i nelegalno naoružanje, piše Srpskainfo

U međuvremenu, djevojčica i njen brat smješteni su u Sigurnu kuću, a majka je u rekordnom vremenu, tačnije odmah nakon primljene poruke, spakovala stvari i iz inostranstva došla u Banjaluku kako bi bila podrška svojoj djeci.

Kada je u pitanju sudska praksa u konkretnim slučajevima, u proteklom periodu na višegodišnje zatvorske kazne osuđen je veći broj zlostavljača djece, mahom njihovih očeva, te bliskih rođaka.

S druge strane, sve žrtve seksualnog nasilja su posebno zbrinute u sigurnim kućama.

Robija

Otac monstrum D.J. terete se za najteži stav krivičnog djela obljuba djeteta mlađeg od 15 godina. Taj stav se odnosi na one koji su najbliži krvni srodnici žrtve.

Pored ovog stava, monstrum se tereti i po još tri stava pomenutog krivičnog djela i za svaki pojedinačno zaprijećena je zatvorska kazna od osam godina zatvora. Osim obljube, D.J. tereti se i za omogućavanje uživanja opojnih droga, za koji je, s obzirom da je drogu nudio djetetu, zaprijećena kazna do 12 godina robije. Osumnjičeni D.J. optužen je i za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija, jer je u kući držao nelegalno naoružanje i zbog toga mu prijeti kazna do pet godina zatvora.

Ukoliko otac monstrum bude osuđen za svaki stav mogao bi završiti na dugogodišnjoj robiji, piše Srpskainfo.

LIDER