Screenshot 3 102
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
NER FIT

Tužilaštvo za organizovani kriminal u Srbiji podiglo je optužnicu protiv Veljke Belivuka i 30 članova njegove kriminalne grupe osumnjičene za pet brutalnih ubistava, mučenje, prodaju droge i oružje, objavio je Tanjug. Belivuk, njegova desna ruka Marko Miljković i njihovi saradnici optuženi su za pet ubistava, otmice, mučenje i silovanje jedne osobe, kao i za prodaju droge i nezakonito posedovanje oružja.

FIXGEHALT

Istraga je proširena nekoliko puta, a na kraju je ukupno optužena 31 osoba. Tužilaštvo bi optužnicu trebalo da dostavi sudu, a na nju optuženi i njihovi advokati mogu da se žale. Tek nakon što optužnicu potvrdi sud suđenje može da počne.

Belivukova grupa je razbijena u februaru, a tokom istrage utvrđeno je da su od sredine do kraja prošle godine u kuću u beogradskom naselju Ritopek namamili i na brutalan način ubili petoricu muškaraca – Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića zvonog Puki, Gorana Veličkovića zvanog Goksi i Milana Ljepoje. Za neke od njih tužilaštvo je utvrdilo da su ubijeni iz osvete jer su navodno planirali likvidaciju šefova ove grupe – Belivuka i Miljkovića. Većina ubijenih pripadala je suparničkim kriminalnim grupama, piše KRIK.

Ključni dokaz tužilaštva, prema onome što je do sada poznato, su fotografije i zvučne poruke koje su pripadnici grupe međusobno razmjenjivali preko kriptovanih skaj telefona. Na fotografijama se vide osakaćena i beživotna tijela žrtava, dok se u zvučnim porukama čuje kako se članovi grupe dogovaraju da one koje žele da likvidiraju namame u kuću u Ritopek.

LIDER

Jedan od posljednjih uhapšenih članova grupe, Bojan Hrvatin, ispričao je u policiji da je učestvovao u nekim od ubistava i opisao ko je šta navodno radio – da je mu je Miljković rekao da je ubio Veličkovića, kao i da je gledao kako je Belivuk sjekirom ubio Radojevića, objavio je NIN.

Istraga se, međutim, nije bavila vezama koje je ova grupa imala u policiji i politici, a koje su dokazane u javnosti – poput odnosa koje su imali sa generalnim sekretarom Vlade Novakom Nedićem i žandarmom Nenadom Vučkovićem – koji je bio veza između Belivukove ekipe i tadašnje sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović. Ni uloga Hrkalović nije ispitana u okviru ove istrage.

O vezama sa ljudima iz vrha vlasti i uslugama koje je njegova ekipa navodno činila za vlast govorio je i Belivuk prilikom saslušanja u tužilaštvu kada je ispričao da se viđao sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i da je on navodno od njega tražio različite usluge.