Portal 072info

Podijeljena ortopedska pomagala i oprema za RVI

Ministarstvo za boračka pitanja ZDK je, u saradnji sa udruženjem Ratnih vojnih invalida tog kantona, podijelilo ortopedska pomagala i opremu za 28 ratnih vojnih invalida sa najvišim stepenom invaliditeta – paraplegičarima i dvostrukim amputircima.

Uručena su vrlo kvalitetna ortopedska pomagala – invalidska kolica, od kojih su jedna električna za kvadriplegičara i jedan skuter, a za ovu svrhu Vlada ZDK izdvojila je sredstva u visini od oko 90.991 KM, a uz učešće Kantonalnog zavoda za zdravstveno osiguranje, u iznosu od 16.046 KM, nabavljena su aktivna invalidska kolica.

Već ranije su nabavljeni antidekubitalni jastuci za 42 RVI paraplegičara, tako da je za nabavku navedenih pomagala u ovoj godini Vlada ZDK izdvojila 105.055 KM i Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja 25.471 KM.

– Vlada ZDK uvijek je imala razumijevanja i bezrezervno je podržavala da se izdvoje sredstva i nabave kvalitetna pomagala od renomiranih proizvođača u svijetu i time, inače težak život ove kategorije RVI, olakša u izvršavanju svakodnevnih životnih potreba i spriječi pogoršavanje zdravstvenog stanja nastajanjem dekubitisa – naglasili su  predstvnici RVI tokom predaje ortopedskih pomagala.

U nadležnom kantonalnom ministarstvu naglašavaju da se u odlučivanju u izboru najpovoljnijeg ponuđača nastoji zadovoljiti volja i želja da RVI dobiju kvalitetno ortopedsko pomagalo, koje će im omogućiti lakšu pokretljivost, maksimalnu stabilnost, manje zamaranje, ugodnije i lakše izvršavanje svakodnevnih životnih potreba i pomoći u očuvanju zdravstvenog stanja.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box