Podrška efikasnom i nezavisnom pravosuđu

Ambasadorica SAD u BiH, Maureen Cormack i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Milan Tegeltija, svečano su danas otvorili Odjel za podršku svjedocima, kao 17. odjel ove vrste u Bosni i Hercegovini, pri Sudu i Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona. Radom odjela biće osigurana sva psihološka, logistička, profesionalna podrška i pomoć svjedocima u krivičnim djelima. Njegovo osnivanje, kao i sredstva za dogradnju dijela zgrade Kantonalnog suda, gdje je novi odjel smješten, finansirala je Vlada SAD-a, u iznosu od 100 hiljada američkih dolara.
– Posao svih nas, a posebno bh. pravosuđa je da pomognemo onima koji su odlučili žrtvovati svoju i sigurnost svojih porodica, za dobrobit zajednice, poručila je ovom prilikom ambasadorica SAD-a u BiH, Maureen Cormack.
– Od septembra 2010., mehanizmom zaštite svjedoka u sudskim postupcima, obuhvaćeno je više od 3.300 svjedoka i žrtava nasilja, u 1.329 krivičnih predmeta. Čak u polovini slučajeva, kao žrtve pojavljuju se djeca i maloljetnici, dodaje Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, podsjetivši da održivosrt ovog mehanizma, ovisi o volji vlasti na svim nivoima.
Bez podrške Vlade SAD-a i Razvojnog programa UN-a, ovakvi projekti ne bi bili mogući, istakao je ovom prilikom predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Milan Tegeltija.
Kroz rad odjela za podršku svjedocima, pravosudne institucije u BiH ispunjavaju jednu od ključnih preporuka Strukturalnog dijaloga u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja, po pitanju funkcionisanja pravosudnih institucija, procesuiranja ratnih zločina i mehanizama zaštite i podrške svjedocima, istaknuto je danas u Zenici.

rtvze.ba

Prethodni članakPritvor u kojem je smješten Fahrudin Radončić (VIDEO)
Sljedeći članakEko forum sa ambasadoricom Kormak