Podrška Platformi za mir

U Sarajevu je u okviru projekta PRO-Budućnost predstavljena Platforma za mir. Promociji su prisustvovali predstavnici općina i gradova u kojima se implementira projekt. Među prisutnim bio je i predstavnik Grada Zenica.
Učesnicima ovog skupa obratili su se: ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, načelnici općina koje sudjeluju u projektu PRO-Budućnost i direktorica projekta PRO-Budućnost Majda Behrem-Stojanov, te stručni saradnik na projektu prof. dr. Nerzuk Ćurak.
Platforma je razvojni dokumen koji  ima za cilj da donosioce odluka i vlasti na lokalnom nivou aktivnije uključi u stvaranje održivog mira u Bosni i Hercgovini.
Promociju Platforme za mir, te njeno upućivanje u parlamentarnu proceduru podržalo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i parlamentarci PS BiH. PRO-Budućnost je najveći mirovni projekt u Bosni i Hercegovini. Djeluje  u 60 općina i gradova okupljenih u 15 klastera. U izgradnju dugotrajnog mira u BiH direktno je uključeno  55.191 građanin  ( žrtve rata, žene, vjerski i politički lideri, mladi aktivisti i NVO).
PRO-Budućnost je projekt Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), čiji je cilj izgradnja pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH. Temelji se na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane. Projekt implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

WhatsApp