Podrška predsjedniku Rusije omča oko vrata RS: Dodik od Putina dobio višu cijenu plina i ništa više

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Predsjednik RS Milorad Dodik ponovo je demonstrirao podanički mentalitet čekajući i konačno dočekavši priliku da ode na noge Vladimiru Putinu, uruči mu orden “za naročitu patriotsku brigu i ljubav prema RS”, dodijeljen prije više od četiri mjeseca povodom neustavnog 9. januara.

Usput, svom mentoru iz Kremlja još jedanput se pohvalio kako, zahvaljujući RS, BiH nije uvela sankcije Rusiji. 

Simbolične prirode

Sankcije BiH prema državi koja je zbog nemilosrdne agresije na Ukrajinu izazvala osudu cijelog demokratskog svijeta bile bi samo simbolične prirode, ali je važno da i na taj način Dodik RS, a time i cijelu BiH, gura u društvo Bjelorusije, Sirije, Eritreje, Sjeverne Koreje, Kube i Venecuele, odnosno malog broja država koje su bezuvjetno podržale “firera iz Kremlja”. 

Zauzvrat, Dodik je i ovaj put dobio samo tapšanje po ramenu, a u Banju Luku se vraća s višom cijenom plina, kao jedinim efektom posjete.

– Dodik je polupao lončiće i on više nije u kontaktu s vremenom i događanjima u životu i svijetu uopšte. Kao i sve što on radi, to je pogubno za ovu našu malu, ali lijepu državu. Imamo već velike posljedice, a one će još izraženije biti u budućnosti. Možda se tu radi i o medicinskim problemima, a ne samo onome što bi trebala biti politika – kazao je ugledni banjalučki profesor Miodrag Živanović.

Miodrag Živanović - Avaz

Živanović: Polupao lončiće. Printscreen

Od početka ruske agresije na Ukrajinu Dodik se s Putinom sastao tri puta, od 2014. godine mediji bilježe osam njegovih susreta s njim. Istini za volju, dvojica autokrata poprilično su izolirana od ostatka svijeta, pa i nemaju mnogo izbora osim da se sastanu jedan s drugim, ali analitičari itekako uočavaju da je šteta po interese RS i srpskog naroda mnogo veća od eventualne koristi od ovih sastanaka. Tako je i ovaj put najavljen nastavak ruskih investicija u RS, iako je Rusija prošle godine bila tek 11. na listi najvećih stranih investitora, a njena ulaganja u svijetu limitirana su sankcijama i izolacijom na globalnom planu.

Oštre osude

– Srećom, još se ne govori o posljedicama za BiH, ali je problem što je imidž ili pozicija RS posljednjih godina vrlo loša. RS nosi taj teret, kamen, omču oko vrata i ima vrlo loš ugled u svijetu. Postalo je čak sramota reći, bilo kome od nas, da živimo u entitetu koji se zove RS, jer je sve to nataloženo tokom decenije i ništa nije dobro. Posebno nije dobro za budućnost i naravno da ljudi, posebno mladi, odlaze zbog svega ovoga o čemu sada govorimo – istakao je profesor Miodrag Živanović.

Dodikove posjete za sada nailaze na oštre osude SAD i EU, ali zbog otvorene podrške i ignoriranja sankcija Putinu, posebno zbog stalnih najava otcjepljenja RS, prijetnji i odluka u tom pravcu, stvaranje jedinog ruskog otoka na evropskom tlu zaslužuje mnogo više pažnje i konkretnijih reakcija od Zapada.

Tri puta od početka ruske agresije na Ukrajinu Dodik se sastao s Putinom.

Avaz