Podrška UNICEF-a

Podrška UNICEF-a
60089bfd39c4e90e37ccd64af3e7cb70_XL
Mirko Trifunović ministar  obrazovanja, nauke, kulture i sporta  je održao sastanak sa Florence Bauer predstavnicom UNICEF-a u Bosni i Hercegovini. Sastanku su prisustvovale  Sanja Kabil saradnica u UNICEF-u  i Munevera Selmanović direktorica Pedagoškog zavoda.
Ovom prilikom istaknuta je dosadašnja uspješna saradnja između Ministarstva i UNICEF-a, a razgovarano je o njenom nastavku i sljedećim aktivnostima koje su podijeljene na specifične grupe.1. Realizacija projekta “Povećajmo mogućnosti djeci u Bosni i Hercegovini za rano učenje“Svrha ovog projekta je uključivanje u organizovani vid predškolskog odgoja i obrazovanja što većeg broj djece sa akcentom na  marginalizirane skupine  kao što su djeca Romi i djeca sa poteškoćama u učenju i razvoju. Nakon detaljne analize stanja predškolskog odgoja i obrazovanja na području Zeničko-dobojskog kantona, a imajući u vidu projektne  ciljeve i očekivanja, odlučeno je da se projektne aktivnosti realiziraju na području općina Maglaj i Visoko.
U Visokom  ,će nosilac aktivnosti  biti JU za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko,  a u Maglaju nosilac aktivnosti  će biti Gradski dječiji vrtić Maglaj.

2. Nastavak saradnje i podrške u implementaciji programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini  pred polazak u  osnovnu školu

Nakon izuzetno uspješne saradnje i finansijske podrške UNICEF-a u implementaciji ovog programa u školskoj 2012/2013. godini iskazana su zajednička očekivanja za podrškom  i za sljedeći ciklus u započetoj. 2013/2014. Kolskoj godini.Podrška je višestruko značajna jer se time podržava napor Vlade i Ministarstva da se obezbijede sredstva za ove namjene.Zaključeno je da je implementacija programa protekla izuzetno dobro što bi moglo poslužiti kao model i za druge sredine u Bosni i Hercegovini.

3. Podrška seminarima za nastavnike i menadžment srednjih škola iz oblasti inkluzije

Nakon upisa u srednje škole prve generacije učenika koji su završili devetogodišnje osnovno obrazovanje i primjene inkluzivnog obrazovanja iskazana je velika potreba za obukom nastavnika i menadžmenta škola iz oblasti inkluzivnog obrazovanja.Dogovoren je nastavak aktivnosti u pripremi uz podršku UNICEF-a. Pedagoški zavod bi u narednom period realizirao niz seminara za srednje škole iz ove oblasti.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS