Portal 072info

PODRŽANA STRATEGIJA RAZVOJA ZDRAVSTVA Zenička bolnica uskoro Univerzitetski-klinički centar?

Skupština Zeničko dobojskog kantona je na današnjoj sjednici jednoglasno podržala Strategiju razvoja zdravstva za period 2016-2025. godine. Zastupnici su ocijenili da se radi o kvalitetnom dokumentu, koji će svakako, u samoj realizaciji, biti podložan reviziji i poboljšanjima.

Strategiju razvoja zdravstva u ZDK radio je stručni tim je čijem je čelu bio prof. dr. Aziz Šunje.

Član ovog tima dr. Senad Husejnagić je istakao da je Strategija realno provodiva, pri čemu, između ostalog, uključuje bolju organizaciju u ovoj oblasti, te formiranje Medicinskog fakulteta i Univerzitetsko-kliničkog centra.

Dokument su podržali svi klubovi političkih stranaka.Faruk Hodžić iz DF-a je sugerisao da se u daljoj razradi veća pađnja posveti segmentu sportske medicine. Uz Odluku o usvajanje Strategije zdravstva, prihvaćeno je i više zaključaka, među kojima Kluba SBB-a (Meldina Ugarak) da se formira Monitoring grupa za praćenje provedbe Strategije, te zaključak SDA i SDP-a da se sve relevantne institucije uključe u aktivnost izmirenja zakonskih obaveza po osnovu uplata za zdravstvo, a posebno Porezna uprava.

U dnevnom redu Skupštine je i Izvještaj o zdravstvenom stanju stanovništva i organizaciji zdravstva u 2014. godini, Izvještaj o realizaciji obaveza iz Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine za period 2011 – 2015. godine, kao i tri Inicijative. 

(RTVZE/Š.B.)

Podijelite članak