Portal 072info

Poduzete sve sigurnosne mjere: Na otvaranje džamije Ferhadija dolazi 10.000 ljudi

MUP RS potvrdio je da su sigurnosne pripreme završene pred otvaranje obnovljene džamije Ferhadija u Banja Luci gdje se očekuje prisustvo više od 10.000 ljudi, piše bh. novinska agencija Patria.

S obzirom da će otvaranju prisustvovati brojne delegacije iz svijeta, uključene su sve sigurnosne agencije, ali kako je istaknuto iz MUP RS nema informacija koje bi ukazivale na mogućnost bilo kakvog incidenta.

Na samom osiguranju svečanosti bit će prisutno 1.000 policajaca potvrdio je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Direktor policije RS-a Gojko Vasić kazao je da su preduzete sve mjere kako bi gosti nesmetano došli na otvaranje džamije.

Donesena je odluka o obustavi saobraćaja u užoj jezgri oko same džamije kao i zabrana rada ugostiteljskih objekata.

Ferhat-pašina džamija, sagrađena 1579. kao jedno od najznačajnijih dostignuća osmanske sakralne arhitekture u Bosni i Hercegovini, srušena je 7. maja 1993. godine. Nakon tog događaja 7. maj se u Bosni i Hercegovini obilježava kao službeni Dan džamija. Njena obnova trajala je 15 godina, a u gradnji je korišteno 60 posto originalnog kamena koje je nakon rušenja džamije odvezeno na deponiju Ramići. 

nap.ba

Podijelite članak