Podvrgnuta je teškoj terapiji zbog dijagnoze: Otkriveni svi detalji liječenja Kejt Midlton

Podvrgnuta je teškoj terapiji zbog dijagnoze: Otkriveni svi detalji liječenja Kejt Midlton

Princeza od Velsa Kejt Midlton (Kate Middleton) u petak je objavila potresan video gdje je otkrila da boluje od raka.

Kejt je otkrila i da je zbog toga podvrgnuta “preventivnoj” hemoterapiji, a sada su poznati svi detalji o njenom složenom zdravstvenom stanju.

Bilo teško objasniti djeci

– U januaru sam bila podvrgnuta operaciji abdomena u Londonu, a tada se mislilo da je moje stanje nekancerogeno. Operacija je bila uspješna. Međutim, testovi poslije operacije otkrili su da je rak bio prisutan. 

Moj medicinski tim zbog toga mi je savjetovao da se podvrgnem preventivnoj hemoterapiji i sada sam u ranoj fazi tog tretmana. Vilijam i ja smo se trudili da ovo procesuiramo privatno, zbog naše mlade porodice. 

Bilo je teško objasniti ovo Džordžu, Šarlot i Luiju na način koji je prihvatljiv za njihove godine, ali i da ih uvjerim da ću biti dobro – rekla je Kejt Midlton u snimku koji je šokirao Britance.

Hemoterapija je termin koji se koristi da opiše liječenje nekoga kome je dijagnostikovan rak i koristi se za ubijanje ćelija raka – iako je Kejt posebno koristila termin preventivna hemoterapija.

Postoje trenutni tretmani

Preventivna hemoterapija nije zvanični naziv NHS-a za vrstu liječenja i nisu date nikakve dodatne informacije o vrsti raka od kojeg Kejt boluje.

Postoje trenutni tretmani koji se zovu “hemoprevencija” koji smanjuju rizik od dobijanja raka ili njegovog povratka kod zdravih ljudi.

Na primjer, trenutno se koristi za osobe koje nisu razvile rak dojke, ali su pod povećanim rizikom da ga dobiju zbog porodične historije.

Tokom 2021. i 2022. godine više od 320.000 ljudi je podvrgnuto preventivnom liječenju od raka na NHS, uključujući hemoterapiju i radioterapiju.

Kako funkcionišu hemoterapijski lijekovi

Hemoterapijski lijekovi se koriste za ubijanje ćelija raka. Lijekovi ometaju način na koji ćelije raka rastu i dijele i stoga sprečavaju širenje ćelija raka u tijelu.

Kako je rekao stručnjak iz The Royal Marsden, bolnice za rak u Londonu, hemoterapija koja se naziva “adjuvantna terapija” se ponekad koristi da pomogne u uništavanju ćelija raka koje mogu ostati nakon operacije ili radioterapije.

“Preventivna hemoterapija”

Druge vrste hemoterapije uključuju: neoadjuvantnu terapiju, koja se daje prije operacije ili radioterapije za smanjenje tumora, perioperativna terapija koja se daje i prije i poslije operacije, i palijativna, koja treba da pomogne u ublažavanju simptoma ako se rak proširio.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, postoji javnozdravstveni pristup koji se zove “preventivna hemoterapija“, koja se koristi na čitavoj populaciji, gdje se primjenjuju veliki lijekovi za prevenciju određenih bolesti. To uključuje limfnu filarijazu, obično poznatu kao elefantijaza.

avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica