Pofesor Pravnog fakulteta šokirao javnost izjavama: Tvrdi da BiH treba biti neutralna u činu agresije Rusije na Ukrajinu

12E6A043 3AF5 4817 9C45 3F3DC3BBB4A4
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Unsko-sanski kanton posljednjih je dana u centru pažnje zbog kontroverznih izjava profesora Pravnog fakulteta u Bihaću Hamdije Lipovače.

Naime, on je u izjavi za medije u RS nedavno kazao kako pri komentiranju čina agresije Rusije na Ukrajinu, kazao kako Bosna i Hercegovina u konkretnoj situaciji treba biti neutralna bez potrebe zauzimanja bilo kakvog stava, a sve to pravdajući navodnim “bratskim odnosom ruskog i srpskog naroda u BiH”. U izjavi je iznio i apsurdan stav o tome da država BiH ne treba biti članica NATO saveza.

ČITAJ JOŠ:  U BLIZINI STADIONA BILINO POLJE: Monstruozno ubistvo napuštenog psa u Zenici (FOTO)

Bitno je navesti da je ova sporna izjava Lipovače u direktnoj suprotnosti sa vanjskom politikom države Bosne i Hercegovine, ustaljenim principima međunarodnog prava, ali i zvaničnim stavovima gotovo svih zemalja na svjetskom nivou.

Iznošenje stava Hamdije Lipovače o potrebi da država BiH bude neutralana u situaciji agresije Rusije na Ukrajinu koja svakodnevno bilježi ljudske gubitke je tim više apsurdna ukoliko uzmemo u obzir da se prilikom davanja izjave Hamdija Lipovača predstavio kao profesor Pravnog fakulteta u Bihaću.

ČITAJ JOŠ:  Rusija izrekla prvu novčanu kaznu "Googleu"

Mnogi građani su istaknuli da bi on kao profesor prava morao znati da države koje sistematski krše temeljna ljudska prava ne spadaju u kategoriju civiliziranih zemalja i u tom smislu one čak mogu biti podvrgnute sistemu kolektivne sigurnosti, koji podrazumijeva moguću primjenu sankcija međunarodnog prava. Sankcije koje brojne zemlje uvode Rusiji, su već jasan pokazatelj navedenog.

Izjava profesora Hamdije Lipovače je uznemirila širu javnost USK, ali i države BiH, uzimajući u obzir da je naša država bila u istoj ili sličnoj situaciji u bližoj prošlosti.

ČITAJ JOŠ:  RS ignoriše sankcije, Dodik i dalje želi od entiteta napraviti rusku guberniju

Međutim, profesor Hamdija Lipovača je odavno poznat po svojim političkim aferama, ali i brojnim sudskim procesima, od kojih su neki završeni pravosnažnim osuđujućim presudama u kojima je utvrđeno da je počinio brojna koruptivna krivična djela.

Hamdija Lipovaca koji radi kao univerzitetski nastavnik na Univerzitetu u Bihaću, iako su protiv njega podignute i potvrđene brojne optužnice vezano za pljačku budžetskog novca pokazatelj je na djelu poremećenog sistema vrijednosti u našem društvu.

raport.ba

12E6A043 3AF5 4817 9C45 3F3DC3BBB4A4

GODISNJICA
MARKETING