Portal 072info

Poginuo borac ISIL-a koji je iz sela kod Maglaja u Siriju otišao sa sedam braće i sestara

Amer Džinić iz sela Ošve kod Maglaja poginuo je kao pripadnik takozvane “Islamske države” u Siriji u borbi za grad Deir Ez-Zor, piše “Večernji list”, pozivajući se na informacije sirijske bezbjednosne službe.

 Džinić je u Siriju otišao krajem 2013. godine s ocem, koji je bio član vehabijsko-selefijske zajednice, i sedmoro braće i sestara.

Najmlađi brat Almir, koji je uspio pobjeći iz Sirije, uhapšen je na Aerodromu Sarajevo u julu prošle godine prema potjernici koju je za njim raspisao Sud BiH zbog organizovanja terorističke grupe radi terorizma.

On je u Sarajevo stigao iz Istambula u kojem ga, i pored raspisane potjernice, niko nije zaustavio.

U posljednjih mjesec dana, prema izvorima zapadnih obavještajnih službi, više od 300 džihadista iz Rake i Deir Ez-Zora preko Turske se vratilo u zemlje EU, ali i u BiH.

Predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije Dmitrij Feoktistov saopštio je da je pitanje dana kada će “Islamska država” biti protjerana iz Sirije, potkrepljujući to činjenicom da su teroristi počeli prebacivati finansijska sredstva sa teritorije koja su pod njihovom kontrolom u druge države, među kojima su i evropske.

Prema izvještaju ruskog Ministarstva odbrane, nakon velike pobjede nad “Islamskom državom” u Deir Ez-Zoru, sirijska vojska kontroliše više od 85 odsto sirijske teritorije.

Sirijska vojska, borci Hezbolaha i iranske revolucionarne garde, nakon oslobođenja Der Ez-Zora, krenuli su prema gradu Mayadinu, uz pojedine dijelove Rake, posljednjem uporištu terorista “Islamske države”.

Ovaj grad je specifičan po tome što se u njemu, uz ostale strane borce, nalaze gotovi svi borci iz BiH i i ostalih zemalja bivše Jugoslavije.

Srna

Podijelite članak