Pogledajte dokumentarac Bojana Tomića: Kako prepoznati internet botove?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Postoji armija ljudi koji svakodnevno za nečije interese ostavljaju komentare na portalima i društvenim mrežama. Upravo o tome govori dokumentarni film autora Bojana Tomića “Dan u životu jednog bota“, koji je nedavno premijerno prikazan, a dostupan je svim građanima na YouTube platformi.

“Botovi su sredstvo u rukama određenih interesa, pomoću kojih se dijele diskreditirajući i kompromitirajući sadržaji obično putem društvenih mreža. Njihove glavne karakteristike su anonimnost i rad po direktivama određenih interesnih grupa“, kaže autor filma Bojan Tomić.

ČITAJ JOŠ:  Vehabović: Situacija je danas gora nego prije devet godina

Film pruža uvid u strukturu ličnosti jednog prosječnog bota, nekoga ko može biti svačiji komšija, rođak ili prijatelj, a ko vodi na neki način dvostruki život. Reakcije javnih ličnosti na napade botova i njihovi savjeti kako se nositi sa tim napadima dio su filma, koji nastoji pomoći građanima da lakše prepoznaju i neutrališu djelovanje botova.

“Društvene mreže su odavno postale mjesto gdje se iskazuje nezadovoljstvo i upravo tu botovi crpe najveću snagu, koristeći suptilne i razrađene metode. Ono što im svakako pomaže jeste često površan pristup građana temama o kojima se govori, bez prethodnog provjeravanja svih relevantnih činjenica. Iako se ne može o svemu znati sve, umjeren pristup temi i uvažavanje sagovornika uvijek je dobitna kombinacija“, kazao je autor filma Bojan Tomić.

ČITAJ JOŠ:  TV voditeljica upozorila: “Vakcinisana sam, ali me je zarazila nevakcinisana osoba”

“Dan u životu jednog bota“ nastao je u sklopu projekta “Mediji za građane – građani za medije“, koji je finansirala Evropska unija. Projekat u Bosni i Hercegovini provodi Mediacentar. Produkcija PRVI KADAR bila je zadužena za produkciju filma.

GODISNJICA
MARKETING