2 7
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Umjesto 4,2 miliona KM, koliko je bilo osigurano za izgradnju graničnog prijelaza Doljani, jednog od najfrekventnijih na jugu naše zemlje, u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH sada imaju milion manje.

Početak radova

FIXGEHALT

Nedavno je milion KM, odlukama Vijeća ministara BiH, a na prijedlog UIOBiH, prebačen za izgradnju graničnog prijelaza Osoje.

– Prvobitno su za izgradnju graničnog prijelaza Doljani bila planirana 4,2 miliona KM, a sada su na raspolaganju 3,2 miliona KM. Procjenjujemo da će to biti dovoljno – kazao nam je Ratko Kovačević, portparol UIOBiH.

Kovačević je dodao da je urađen idejni projekt za izgradnju GP Doljani, a u toku su aktivnosti na izradi urbanističko-tehničkih uvjeta, kao i ishođenje urbanističke saglasnosti.

LIDER

– Čim UIO pribavi sve potrebne dozvole, bit će raspisan tender za odabir izvođača radova i nakon toga će se krenuti s gradnjom – naglasio je Kovačević.

Kupljeno zemljište

Zemljište za novi prijelaz na Doljanima UIO je kupio za skoro milion maraka krajem 2018. godine, a nalazi se u neposrednoj blizini postojećeg graničnog prijelaza i prostire se na 4.300 kvadratnih metara.

Jedan od najfrekventnijih prijelaza
  • Jedan od najfrekventnijih prijelaza
  • Sredstva za izgradnju trebala su biti osigurana još 2019., međutim, zbog činjenice da su te godine sve državne institucije bile na privremenom finansiranju, u UIO nisu mogli provoditi kapitalna ulaganja.

    Novi prijelaz bit će izgrađen prema standardima Evropske unije, a imat će tri ulazne i tri izlazne trake.