Pogledajte kako će izgledati Pelješki most i pristupne ceste

Posljednji 148. pilon Pelješkog mosta prije dva dana zabijen je na morsko dno čime je završena prva faza gradnje ovog kapitalnog investicijskog projekta. Ovim povodom Hrvatske ceste objavile su promotivni film koji po prvi put donosi 3D simulaciju buduće ceste preko Pelješca Najveći investicijski projekat u Hrvatskoj podijeljen je u četiri faze, a sadrži izgradnju 32,5 kilometara ceste od čvora Komarna do čvora Doli. Cesta sadrži dva vijadukta, dva tunela i četiri mosta od kojih je najveći Pelješki.

Saobraćajnu plohu na mostu čine dva kolnika od koji svaki ima kolovoznu traku širine 3,5 metara i zaustavnu traku širine 2,5 metara. Predviđene su i dvije rubne trake širine pola metra, a tu je i sigurnosna i vjetrozaštitna ograda. Ukupna širina mosta je 22,5 metara.

Visina pilona je 40 metara, a postignuta je puna simetrija mosta. Najduži piloni dugi su 128 metara i izrađuju se u fabrikama u Kini te ih kontroliraju hrvatski inžinjeri.

Kako je tlo prekriveno glinenim naslagama bilo je potrebno predvidjeti čvrste temelje koji će prodrijeti sve do čvrste stijene ispod naslaga.

Graditelji smatraju da se nastojalo osmisliti savremen, ali i ekonomičan most koji će predstavljati jedan od simbola savremene Hrvatske.

Klix.ba

Prethodni članakKako da vam proljeće ne „potroši“ energiju
Sljedeći članakDeset pametnih načina kako da koristite aluminijsku foliju