Pogledajte kako izgleda ispitivanje opterećenja Pelješkog mosta sa 21 kamionom do 40 tona

p 10
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Na Pelješkom mostu jučer su počela probna ispitivanja opterećenja mosta. U Hrvatskim cestama ističu da su na završetku ugradnje asfalta i opreme mosta, u obliku zaštitnih ograda i opreme unutar rasponske konstrukcije, ostvareni uvjeti za probno opterećenje mosta.

Za tu priliku na gradilište je stigao 21 kamion težine do 40 tona, kojima će se provoditi ispitivanje u saradnji sa stručnjacima s Građevinskog fakulteta u Zagrebu. Probno opterećenje provodi se na ciljanim tačkama konstrukcije u pokretu brzinama 20/40/60 kilometara na sat te pri naglom kočenju, prenosi Jutarnji list.

Cilj je ispitivanja pokazati je li ponašanje konstrukcije pod pokretnim i nepokretnim opterećenjem u skladu s projektiranim vrijednostima. Za potrebe ispitivanja koristit će se postojeći sistem monitoringa, poput senzora već ugrađenih u most te s dodatnim kontrolnim senzorima fakulteta.

Na pelješkom gradilištu ove sedmice riješen je još jedan logistički problem. U srijedu je s barže na operativnu obalu budućeg mosta Ston iskrcana dizalica Manitowoc kapaciteta 750 tona. Ona će se koristiti za podizanje i montažu šest segmenata čelične rasponske konstrukcije mosta Ston dugog 485 metara koji spaja direktno dva tunela na stonskoj obilaznici. Most Ston je na dionici buduće ceste preko Pelješca koju gradi grčka kompanija “Avax”.

Nakon što je kod mosta iskrcana dizalica i potporna skela za pridržavanje segmenata konstrukcije do okrupnjavanja zavarivanja, barža se vraća u Split u kompaniju “Brodosplit” po prva dva segmenta mosta koja bi na gradište trebala biti dopremljena početkom iduće sedmice. U prvoj isporuci je i najduži segment mosta, segment A dug 93 metra i težak 330 tona. Ukupno su planirane tri isporuke segmenata, a sama montaža završila bi se do kraja marta, nakon čega slijedi betoniranje kolničke ploče, ujedno najdužih radova na mostu.

U Hrvatskim cestama naglašavaju da će Pelješki most u promet biti pušten ovo ljeto, kao i dionica pelješke ceste Duboka – Sparagovići koju gradi firma “Strabag”. Također će u promet biti pušten i dio dionice koju gradi grčki “Avax”, osim stonske obilaznice čiji je dio i most Ston.