Pogledajte kako se tresao Japan u potresu magnitude 7,3 (VIDEO)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U jakom potresu koji je u subotu pogodio istočnu obalu Japana ima više desetina povrijeđenih, gotovo milion domaćinstava ostalo je bez struje, ali obližnje tri nuklearke rade bez poteškoća.

Epicentar potresa bio je uz obalu prefekture Fukushima na dubini od 60 kilometara, objavila je japanska Meteorološka služba.

Nije izdano upozorenje za cunami. Prvi izvještaji govorili su o potresu magnitude 7,1, no naknadno je japanska seizmološka služba povisila procjenu na 7,3.

Snimatelj Reutersa koji se nalazi u Fukushimi rekao je da je neko vrijeme podrhtavala njegova hotelska soba na 10. spratu.

Jedan muškarac iz hotela hospitaliziran je nakon što je pao i udario glavom o vrata.

Razbijeni su brojni izlozi trgovina, pokazuju televizijske snimke, dok je novinska agencija Kyodo News izvijestila o više desetina ozlijeđenih, ali čini se bez ozbiljnijih povreda.

Gotovo 950.000 domaćinstava ostalo je bez struje, rekao je vladin glasnogovornik Katsunobu Kato, a prenio javni servis NHK.

Bez struje je uglavnom ostao sjeveroistok Japana, uključujući Fukushimu i susjedne prefekture.

https://twitter.com/TusharKant_Naik/status/1360630039872557057?s=20

Obližnje nuklearne elektrane Fukushima Daiichi, Daini i Kahiwazaki-Kariwa rade bez poteškoća, rekao je vlasnik kompanije Tokyo Electric Power (TEPCO).

Potres je pogodio Fukushimu tek nekoliko sedmica uoči 10. obljetnice razornog potresa 11. marta 2011. koji je poharao sjeveroistok Japana i izazvao masivni cunami koji je doveo do najveće svjetske nuklearne krize u četvrt stoljeća.

Potresi su česti u Japanu, jednom od seizmički najaktivnijih područja na svijetu. Na Japan otpada petina potresa u svijetu magnitude 6,0 ili jačih.