Pogledajte kako uposlenici u državnim službama ‘govore’ engleski jezik: “Ne znam deset…Kako se kaže?”

Iako je poznavanje engleskog jezika, prema konkursima, jedan od najvažnijih uslova za prijem državnih službenika – to u praksi izgleda nije slučaj.

Nevladin sektor odavno upozorava kako je za prijem služenika manje bitna kompetencija, dok većinom glavnu ulogu igraju stranačka podobnost i ostale rodbinsko-prijateljske veze. Međutim, ako kojim slučajem stranac želi da investira u državu pa pozove javnu upravu, biće neugodno iznenađen.

Reporterka televizije “Hayat” napravila je malo istraživanje u kojem se pretvarala da je stranac. Pozvala je nekoliko brojeva, a reakcije su bile različite. U nekoliko navrata samo joj je bila spuštena slušalica dok nekoliko službenika uopšte nije imalo ni osnovno predznanje enegleskog jezika kako bi mogli uspostaviti neki vid komunikacije.

U pojedinim općinama nije bilo uopće uposlenih službenika koji poznaju engleski jezik kako bi mogli pružiti potrebne informacije eventualnom stranom državljaninu koji planira investirati u BiH, a potrebne su mu informacije o neophodnoj dokumentaciji.

Kako piše “Hayat”, iz državnog budžeta se svake godine za obuku službenika institucija BiH izdvaja u prosjeku 250 hiljada KM. U taj iznos nisu uračunate donacije različitih tijela međunarodne zajednice koje se izdvajaju u tu svrhu.

Kompletno istraživanje možete pogledati u nastavku:

Prethodni članakDom Čelika i gnijezdo ’Zmajeva’
Sljedeći članakIsplata invalidnina za RVI i nositelje ratnih odličja