POGLEDAJTE: Kamerom ulovili rušenje kuće u blizini Sarajeva: ‘Ode mi sve!’

Podijelite vijest

Mještani Svrake, u blizini Sarajeva, dočekali su jutro u strahu. Klizište koje se aktiviralo prijeti da potpuno uruši padinske dijelove mjesta. Evakuirano je 150 ljudi.

Noć je bila teška u Bosni i Hercegovini. Poplave su poprimile nezapamćene razmjere. Voda je nosila i mostove, a u dijelovima zemlje nema ni struje.

Mještani naselja Svrake, u blizini Sarajeva, dočekali su jutro u strahu. Klizište koje se aktiviralo jučer prijeti da potpuno uruši padinske dijelove mjesta. Evakuirano je oko 150 stanovnika, piše Klix.ba.

Kamere su snimile rušenje kuće na klizištu u Svrakama. U videu, iza četvrte minute, kreće strava za nemoćne stanovnike. U jednom trenutku kuća se doslovno prepolovila i urušila. Nesretni vlasnik plakao je i govorio ‘Ode mi sve!’.

Hrvatska će u pomoć Bosni i Hercegovini poslati i dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) s posadama i osobljem za desantiranje i spašavanje na vodi.

U mjestu Podgaj aktiviralo se klizište koje je zatrpalo osam kuća. Nekoliko ljudi je ozlijeđeno. Umirovljenik iz Bratunca prva je žrtva poplava. Umro je spašavajući stoku.

Samohrana majka Nadina Softić iz Maglaja s tek rođenim blizancima ostala je u četvrtak zarobljena u svojoj kući. Bez struje i vode te hrane za bebe, Nadina je nekoliko sati čekala pomoć. Spašena je u četvrtak oko 22 sata.

 

24sata.hr