Pogledajte koliko je BiH zaradila na pušačima u proteklih šest godina…

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Bosna i Hercegovina je u proteklih šest godine zaradila više od četiri milijarde prihoda od akciza na duhan i duhanske prerađevine. Cigarete će nastaviti poskupljivati u narednom periodu, a tokom 2015. godine predviđeno je da fiksna akzica po kutiji cigareta iznosi 1,05 KM.

U skladu sa Zakonom o akcizama u BiH, koji se primjenjuje od 1. jula 2009. godine Uprava za indirektno oporezivanje BiH svake godine donosi Odluku o posebnoj ili minimalnoj akcizi na cigarete. Ključni cilj je usklađivanje oporezivanja akciza na duhanske prerađevine u BiH sa akciznom politikom Evropske Unije.

Tako se od 2009. godine na cigarete u BiH plaćala proporcionalna akciza u visini od 42 posto maloprodajne cijene i fiksna akciza u iznosu od 0,15 KM po kutiji cigareta. Te godine prihodi od akciza na duhan i duhanske prerađevine iznosili su 449,4 miliona KM.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH nakon toga donosio je odluke o posebnoj ili minimalnoj akcizi na cigarete za svaku sljedeću godinu i to na način da je proprcionalna akciza uvijek bila 42 posto maloprodajne cijene cigareta, dok se fiksna akciza svake godine povećavala za 0,15 KM po paklici.

Kako nam je saopćeno iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, 2010. godine fiksna akciza po kutiji cigareta iznosila je 0,30 KM, a BiH je u toj godini od duhanske prerađevina zaradila 556 miliona KM.

Godine 2011. cijena fiksnih akciza iznosila je 0,45 KM, a prihodi na duhan i duhanske prerađevine porasili su na 716, 3 miliona KM.

U 2012. godini država je na pušačima zaradila 758,4 miliona KM, a iste godine povećana je i fikasna akciza na 0,60 KM po kutiji cigareta.

Uprkos trendu rasta, 2013. godine dolazi do pada prihoda, te je BiH te godine od prodaje duhana i duhanski prerađevina zaradila 727,1 miliona KM, a fiksna akciza po kutiji cigareta za tu godinu iznosila je 0,75 KM.

Prema posljednjim podacima u 2014. godini cijene prihoda ponovo su porasle. Fikasna akciza u 2014. godini iznosila je 0,90 KM, a BiH je ostvarila 757,9 miliona KM prihoda.

Odlukom Upravnog odbora Uprave za indirektno oprezivanje BiH za 2015. godinu predviđeno je da proporcionalna akciza bude 42 posto maloprodajne cijene i fiksna akciza 1,05 KM po kutiji cigareta.

Također u toku 2014. godine usvojene su Izmjene i dopune Zakona o akcizama u BiH koje su stupile na snagu 1. augusta 2014. godine kojima se uvela nova akciza na rezani duhan i to u iznosu od 78 KM po kilogramu za 2014. godinu.

Povećanje akciza na cigarete kroz prethodne godine rezultiralo je da je sve veći broj građana BiH prelazio na konzumiranje pušenja duhana, za koji se akciza povećala tek od augusta prošle godine kako bi se izjednačilo oporezivanje akcizom cigareta i duhana za pušenje.

Prema posljednjim statistikama, 32 posto građana Bosne i Hercegovine konzumira cigarete.

Kao što je riječ i o svim drugim djelatnostima, pretpostavka je da se većina ostvarenih prihoda ulaže u finansiranje administrativnog aparata BiH koji u prosjeku svake sekunde potroši 275 maraka, odnosno svaki sat vremena skoro milion KM.

U proteklih šest godina BiH je na pušačima zaradila tačno 4,009,100,000 KM.

Anadolija