Portal 072info

Pogledajte listu traženih zanimanja: Traže radnu snagu iz BiH

U potrazi za poslom hiljade građana BiH odlaze u inostranstvo, a najatraktivnije zemlje su i dalje Njemačka, Austrija i Slovenija.

Traženi su vozači, medicinsko osoblje, građevinski radnici, zanatlije i ugostitelji. Nezvanični podaci govore o desetinama hiljada bh. građana na privremenom radu izvan zemlje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH rekli su nam da su samo u prvih devet mjeseci ove godine posredovali u zapošljavanju 1.449 radnika u Sloveniju, a od stupanja na snagu Sporazuma o zapošljavanju između ove dvije zemlje zaposleno je oko 2.200 radnika, prenose Nezavisne novine

“Poslodavci iz Slovenije najčešće traže vozače sa iskustvom, varioce, građevinske radnike, elektrotehničare, montere i bravare. Od ukupnog broja zaposlenih, u ovom periodu, u Sloveniji čak 20 odsto su bili varioci”, naglašavaju iz ove agencije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Agenciji dodaju da BiH ima potpisane ovakve sporazume sa Njemačkom, Srbijom, a u najavi je potpisivanje sporazuma sa Crnom Gorom, Rusijom, Hrvatskom, kao i skoro stupanje na snagu već potpisanog sporazuma sa Katarom.

“Kada je riječ o Njemačkoj, najtraženiji su njegovatelji za starija lica, a posredstvom ove državne agencije i Savezne agencije za rad iz Njemačke do sada su već zaposlene 554 osobe”, rekao je Siniša Veselinović, šef Odsjeka za tržište rada u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On dodaje da su za poslove njegovatelja minimalni uslovi srednja medicinska škola i poznavanje njemačkog jezika na nivou A2.

“Na osnovu sporazuma koji smo potpisali sa nadležnom agencijom u Njemačkoj, radnici dobijaju radnu dozvolu za pomoćnog njegovatelja, a minimalna početna plata je 1.900 evra, koja se nakon godinu dana povećava”, ističe Veselinović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Agencija za rad i zapošljavnje BiH je u prvih 11 mjeseci ove godine posredovala u zapošljavanju 821 radnika u Njemačkoj, a kako kažu, poslodavci traže mlađe ljude, dodatne vještine i radno iskustvo.

Iz ove agencije naglašavaju da je bitno imati što više sporazuma sa drugim zemljama da bi rad naših građana u inostranstvu bio što sigurniji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Apelujemo na građane da se dobro paze kad idu na rad u druge zemlje bez posredničke agencije, jer ima slučajeva da ljudi budu ozbiljno izmanipulisani”, poručuje Veselinović.

“Najveći problemi za naše radnike su sticanje radnih dozvola i garancija, ali i nemogućnost pojedinih agencija da pristupe na strana tržišta”, kaže Miroslav Vukajlović, direktor agencije “Spektar”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodaje da se u ovom trenutku na privremenom radu nalazi desetine radnika iz BiH koji su otišli sumnjivim posredničkim kanalima preko privatnih lica.

“Nemamo evidenciju o našim radnicima na naftnim bušotinama, brodovima i sl. Stoga se, u čitav proces zapošljavanja u inostranstvu mora aktivnije uključiti i diplomatsko-konzularna mreža BiH kako bi u svakom trenutku mogli priskočiti u pomoć našim ljudima, ali i dostaviti relevantne informacije o stanju na tržištu rada u drugim zemljama”, zaključuje Vukajlović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tražena zanimanja: Vozači, varioci, građevinari, elektrotehničari, monteri , bravari, medicinari i ugostitelji.

bh-index.com

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME