POGLEDAJTE MAPU POTRESA ZADNJIH DANA U SVIJETU: Kod nas najcrvenije, šta to znači?!

Podijelite vijest

potresi-kartaNašu regiju od Turske preko Grčke i Albanije do Hrvatske, Slovenije i Italije posljednjih je dana uzdrmalo više jakih i umjerenih potresa od kojih su neki imali magnitude veće od 4,5 prema Richteru. Što se to događa? Je li ovaj zastrašujući niz možda pokrenuo nedavni razorni potres u Čileu te je li on najava nekog većeg…

U utorak su brojni hrvatski, slovenski i europski mediji i stručni portali prenijeli vijesti o podrhtavanjima tla koja su zabilježile lokalne i europske seizmološke službe. Najviše pažnje privukao je jaki potres magnitude 4,7 s epicentrom oko 36 km sjeverno od Opatije koji se osjetio u cijeloj Sloveniji te u povećem dijelu zapadne i sjeverne Hrvatske. No seizmografi su dan ranije u Jadranskom moru zabilježili još jedan snažan potres magnitude 4,6, a 18. 04. jedan od 4,4 u Grčkoj.

Prema jednoj novoj studiji, ovi bi potresi možda mogli biti povezani s razornim potresom od 8,0 koji je 1. 4. pogodio Čile.

Naime, geofizičar Ross Stein iz U.S. Geological Surveyja odaslao je 12. 04. svojim kolegama e-mail koji je počeo ovim riječima: ‘Dečki, čini se da se proteklih dana širom svijeta javilo mnogo velikih potresa.’

Stručnjaci već godinama znaju da seizmički talasi jednog potresa mogu pokrenuti podrhtavanja negdje drugdje. Ovaj proces naziva se dinamičkim okidačem. Stein je još 2012. učestvovao u jednom istraživanju koje je pokazalo da je postotak jakih potresa u svijetu porastao nakon izuzetno moćnog od 8,7 u Indijskom okeanu. Povećanje je trajalo oko sedam dana, a nakon toga je učestalost pala ispod prosječnih vrijednosti.

Tportal.hr