Pogledajte najnoviji tabelarni prikaz broja zaposlenih po općinama u Federaciji BiH

Podijelite vijest

Shodno novonastaloj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa, ali i velikom broju zahtjeva organa vlasti, sredstava javnog informisanja i drugih subjekata, u cilju informisanja javnosti, Porezna uprava Federacije BiH obavjestila je kako radi na dogradnji softverskih rješenja da se broj zaposlenih objavljuje svakodnevno. Prema posljednjem dostupnom izvještaju Porezne uprave FBiH ukupno je, prema mjestu prebivališta radnika, zaposleno 516.408 radnika. Broj zaposlenih osoba u FBiH se tako od početka pandemije smanjio za više od 15 hiljada.

Do uspostave ovog softverskog rješenja Porezna uprava obavještava javnost da će dva puta sedmično svakog petka i utorka objavljivati stanje broja zaposlenih po kantonima i općinama i to: po prebivalištu zaposlenika (JMBG) i mjestu rada (JIB).

Podaci o broju zaposlenih osoba će se objavljivati na način da se u izvještaju koji se objavljuje u utorak nalaze podaci zaključno s prethodnim petkom, a u izvještaju koji se objavljuje u petak nalaze se podaci zaključno s predhodnim utorkom.

Navedena dinamika publikovanja podataka uslovljena je zakonskim rokom za procesuiranje obrazaca u Poreznoj upravi FBiH, kao i otežanom komunikacijiom obveznika uplate doprinosa s Poreznom upravom s obzirom na novonastalu situaciju, a u svrhu pouzdanosti podataka.

Objavljeni podaci o zaposlenim osobama su kreirani na osnovu obrazaca koji su procesuirani do posljednjeg statusa i proslijeđeni nadležnim vanbudžetskim fondovima. Razlika u broju zaposlenih prema prebivalištu i mjestu rada zasnovana je na proceduri generisanja i vrsti podataka.

Naime, broj zaposlenih se bazira na prebivalištu zaposlenika (JMBG) bez obzira na to gdje je osoba zaposlena (u općini prebivališta ili drugoj općini ili u istom kantonu ili drugom kantonu), a broj zaposlenih prema mjestu rada, odnosno prema mjestu poslodavca (JIB-a) generisan je prema broju zaposlenih kod obveznika uplate doprinosa, bez obzira na to da li se radi o punom ili nepunom radnom vremenu ili gdje uposlenik ima prebivalište (može biti iz općine gdje je zaposlen, ali može biti iz druge općine ili drugog kantona), tako da je razlika u broju za onu vrijednost koja odgovara broju osoba koje imaju dva ili više radnih mjesta s nepunim radnim vremenom.

U tabelarnonom pregledu koji slijedi daje se pregled stanja na dan 7. april 2020. godine.

Klix.ba


Podijelite vijest