Screenshot 5 474
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti

Broj oboljelih u Novom Pazaru i  Tutinu u stalnom je porastu a iz tih gradova stižu vapaji za pomoć. Prema informacijama koje stižu iz minuta u minut zdravstveni radnici u tim gradovima su na izmaku snaga, nedostaje medicinske opreme, smještajni u  kapaciteti u bolnicama su apsolutno popunjeni pa su pacijenti smješteni i na hodnicima. 

Informacija da je  Gradski štab za vanredne situacije Novog Pazara izdao naredbu o nabavci 20 limenih sanduka i 200 vreća za posmrtne ostatke, izazvao je uznemirenje kod građanja i nove spekulacije o broju zaraženih i umrlih.

Video materijali i fotografije na Facebooku koje postavljaju građani prikazuju zaista potresne prizore. Na jednom videu se pokazuje čak i tabla sa velikim brojem smrtovnica.

Pacijenti leže po hodnicima:

Situaciju u Novom Pazaru za Oslobođenje kometarisao je i novinar Galib Gicić:

 -Trebaju nam ljekari, trebaju nam sestre jer su naši počeli da oboljevaju. Moj grad je tužan, sistem to ne može podnijeti, u ovom ratu bojim se da će virus pobijediti. Dragi prijatelji iz cijelog svijeta, Novom Pazaru treba pomoć! Bolnica nema dovoljno ljekara, zdravlje nema kapaciteta da odgovori na potrebe. Ljudi stalno umiru dok čekaju pomoć! Panika vlada ovdje!

Na društvenim mrežama pojavljuju se fotografije, a neke su uznemirujućeg sadržaja:

image

U Novom PAzaru trenutrno je preko 500 oboljelih. Stožer za vanredne situacije Novog Pazara u subotu je usvojio odluku o zatvaranju svih zabavnih parkova za djecu, skraćenja radnog vremena do 19 sati svih trgovina, frizerskih salona, pekara, mesnica i ostalih uslužno-zanatskih objekata.