Pogledajte šta su sve ronioci pronašli u rijeci Bosni

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Eko akcijom čišćenja rijeke Bosne proteklog vikenda završena je akcija čišćenja rijeka i jezera koju je u proteklom periodu provodio Ronilački klub Bosna.

„Članovi Ronilačkog kluba Bosna, tačnije 26 ronilaca i desetak volontera, proteklog vikenda su iz rijeke Bosne kod Sarajeva izvadili i prikupili preko 250 kilograma čvrstog otpada, koji su skupili u 80 vreća i odložili ih na deponiju. Očišćeno je oko 800 metara od Rimskog mosta prema Vrelu Bosne i u drugom smjeru i moram reći da smo se iznenadili stanjem koje smo zatekli.

Iako godinama radimo na ovoj lokaciji, stanje se ne mijenja mnogo u pozitivnom smjeru, te je potrebno još mnogo toga raditi kako bi se svijest građana podigla na veći nivo. Ovo sada ide puževim korakom“, poručio je Hrvoje Gavrančić, predsjednik Ronilačkog kluba Bosna.

Eko akcija u rijeci Bosni - undefined
Foto: Privatni album: Eko akcija u rijeci Bosni

Cilj akcija čišćenja, koje su organizovane u proteklom periodu, bio je da se očiste rijeke i jezera, ali i da se ukaže na nemaran odnos pojedinaca prema prirodnim ljepotama koje Bosna i Hercegovina ima. Iako je, kako su istakli ronioci, stanje na lokacijama koje su posjetili bilo malo bolje nego ranije, u nekoliko akcija koje su u proteklom periodu organizovane, prikupljene su ogromne količine otpada, od plastike, guma, stakla do drveća i drugog otpada. Ovime je još jednom dokazano da se treba još puno raditi na buđenju svijesti građana.

Akcije čišćenja rijeka i jezera u Bosni i Hercegovini u sklopu ove kampanje su završene, ali tokom cijelog ljeta bit će provođene akcije čišćenje bh. planina. Tako, nakon što su nedavno očistili dio Bjelašnice, ambasadori olimpijskih planina narednog vikenda, u subotu, čistit će Ormanj, na području Kantona Sarajevo, Masiv Bjelašnice 1.144 metara, a u nedjelju je na redu Vran u Kantonu 10 Masiv Čvrsnice na 2.074 metra nadmorske visine.

GODISNJICA
MARKETING