Pogoni Zavidovićke “Krivaje” se gase za dva mjeseca?

krivaja-1884

Pogoni zavidovićkog preduzeća “Krivaja” stat će s proizvodnjom u naredni mjesec ili dva ako se što prije ne iznađe kupac i ne osigura sirovina za rad, kazao je za “Avaz” direktor ovog preduzeća Suad Džindo.

– U “Krivaji“ trenutno proizvodnja ide u smanjenom obimu posla za 50 posto. Sirovina ima još za mjesec ili dva. Ali, bez konkretnog rješavanja, kao što je izlazak iz stečaja, “Krivaji” nema spasa. I sirovine je veoma teško nabaviti, tako da je situacija veoma teška – istakao je Džindo.

Preduzeće je pred kolaps dovedeno zbog uzaludnih pokušaja Vlade FBiH i Sindikata da ga prodaju privatnicima. Radnici tvrde da Vlada imovinu ovog preduzeća prodaje nezakonito te napominju da je imovina potcijenjena ispod svoje tržišne vrijednosti.

– Niko ne može reći šta će biti sa 1.200 radnika, jer aukcija prodaje imovine znači prodaju bez radnika. Treba naći nekoga ko će se uhvati ukoštac s problemima, kako bi se počela rješavati sudbinu ovih radnika, jer bez rješavanja zaostalog dugovanja nema kvalitetnog rješenja za “Krivaju”, koja u ovakvom stanju teško da može raditi. Sigurno se od “Krivaje” mogu napraviti tri do četiri cjeline, izuzetno jake – kazao je Džindo.

Copy

Avaz

Prethodni članakZa vikend očekujte nestabilno vrijeme sa kišom
Sljedeći članakIvo Josipović naredne sedmice dolazi u BiH